75-aastane Todenhöfer on varasem parlamendi liige Saksamaa valitsevast erakonnast kristlik-demokraatlik liit (CDU), kellest sai 2000. aastal reporter, kes on spetsialiseerunud sõdadele, vahendab Briti väljaanne Daily Express.

Todenhöfer veetis Islamiriigi rindejoonel kümme päeva ning väidetavalt sõidutas teda ringi Džihaadi John ise ehk Mohammed Emwazi.

Todenhöfer kirjutas nähtust raamatu „Inside IS – Ten Days In The Islamic State“ („IS-i sees – kümme päeva Islamiriigis“).

Todenhöfer usub, et lääs ei suuda isehakanud kalifaati sõjaliselt võita ja kirjutab: „Terroristid plaanivad tappa mitusada miljonit inimest. Lääs alahindab Islamiriigi jõudu drastiliselt.“

Ta võrdleb Islamiriiki tuumatsunamiga, mis valmistub suurimaks usupuhastuseks maailmas.

Kriitikute sõnul lasti Todenhöfer Islamiriigile nii lähedale ainult seetõttu, et ta on tuntud USA Iraagi- ja Afganistani-poliitika hääleka kriitikuna.

Ise kommenteerib ta seda nii: „Minu perekond oli sellele projektile seitse kuud vastu. Minu poeg tuli lõpuks minuga kaasa – minu tahte vastaselt. Ta tahtis mind kaitsta. Ja ta filmis seal.“

Todenhöferil õnnestus perekonnaga kontakti saada vaid ühel korral ühest internetikohvikust kolmandal päeval pärast saabumist. Mobiiltelefonid võtsid võõrustajad neilt ära.

Todenhöferil sõnul õnnestus reis ette võtta pärast intensiivseid läbirääkimisi kalifaadi juhtkonnaga Skype’i vahendusel mitme kuu jooksul.

Enne teele asumist koostas Todenhöfer testamendi.

„Loomulikult olin ma näinud neid kohutavaid, jõhkraid peade mahavõtmise videoid ning loomulikult pärast kõige selle nägemist oli suurim mure minu läbirääkimistel kindlustada, kuidas ma seda vältida saan. Igal juhul tegin ma enne lahkumist testamendi,“ rääkis Todenhöfer.

„Inimesed elavad seal pommilehtrites, barakkides, puruks pommitatud majades. Ma magasin põrandal, kui oli õnne, siis plastikmadratsil. Mul olid kohver ja seljakott, magamiskott. Minu muljed? Et nad on palju tugevamad kui meie siin usume. Nad kontrollivad praegu suuremat maad kui Ühendkuningriigi territoorium ja neid toetab peaaegu ekstaatiline ind, mille sarnast pole ma varem sõjatsoonis kohanud. Iga päev tuleb sadu tahtmist täis võitlejaid kogu maailmast. Peade mahavõtmine on muudetud strateegiaks, millega tahetakse levitada hirmu ja õudust oma vaenlaste hulgas. See on hästi töötanud – vaadake Mosuli hõivamist, mis võeti ära vähem kui 400 võitlejaga! Nad on kõige jõhkram ja ohtlikum vaenlane, keda ma olen elus näinud. Ma ei näe kedagi, kellel oleks reaalne võimalus nad peatada. Ainult araablased saavad Islamiriigi peatada. Ma tulin tagasi väga pessimistlikuna.“