Bin Ladeni tapmine ööl vastu esmaspäeva Islamabadi lähedal USA eriüksuste rünnakus on Pakistani islamistid vihale ajanud ja üks suur konservatiivne partei nõuab, et valitsus lõpetaks Ühendriikide terrorismivastase sõja toetamise, vahendas BNS.

"Püha sõda Ameerika vastu ei lõpe Osama surmaga," ütles riigi edelaosas Belutšistani provintsi pealinna Quetta lähedal "maha Ameerika" karjuvate meeleavaldajate hulgas protestiv vaimulik Fazal Mohammad Baraich.

"Osama bin Laden on märter. Osama verest sünnivad tuhanded uued Osamad."

Demonstratsioonid toimusid paljudes Pakistani linnades, sest suurim islamistlik partei Jamaat-e-Islami on kutsunud rahvast pärast reedest palvust Pakistani suveräänsuse rikkumise vastu meelt avaldama.

Protestijaiks on peamiselt islamiaktivistid, avalikkuse pahameelepurse on oodatust väiksem, ilmselt seetõttu, et äärmuslaste korraldatud pommiplahvatustes on hukkunud märksa rohkem inimesi kui 11. septembri terrorirünnakutes USA-s ning tavalistele inimestele teevad bin Ladeni surmast enam muret inflatsioon ja elektrikatkestused.

Abbottabadi linnas, kus bin Laden tapeti, kogunes kesklinna turule tuhatkond meest. Protestijad sulgesid peatänava ja süütasid autokumme, nõudes surma USA-le.

Jamaat-e-Islami piirkondlik liider Mohammad Ibrahim Khan pilkas Pakistani armee staabiülemat kindral Ashfaq Kayanit: "Sa ei täitnud oma kohust. Kui nemad ründasid, siis sina magasid. Ära karda Ameerikat, tule oma õhukonditsioneeriga toast välja!"

Nii Pakistani kui USA valitsus on öeldnud, et bin Ladeni operatsioon viidi läbi Islamabadi teadmata.

Väiksemad protestimeeleavaldused toimusid ka teistes Aasia moslemiriikides, kus reede on traditsiooniliselt protestipäev.