Gruusia ametnikud kavatsevad korraldada juunis uued valimised, et leida mantlipärija seni vabariiki juhtinud Aslan Abašidzele. Seniks nimetati Adžaariale ajutine administratsioon.

“Me oleme maailmale näidanud, et oleme suur rahvas,” ütles mullu võimule tulnud 36-aastane Saakašvili Adžaariasse saabudes.

“Ainult meiesugused suudavad kuue kuuga läbi viia kaks veretut revolutsiooni,” lisas ta.

Seejärel võttis Saakašvili juubeldava rahvahulga saatel ette sümboolse teekonna läbi Bathumi linna ja pesi nägu Mustas meres.

Abašidze põgenes neljapäeva varahommikul Venemaale ja sellega lõppes möödunud aastal alanud rahumeelne revolutsioon, mille käigus aasta lõpus sunniti tagasi astuma senine Gruusia president Eduard Ševardnadze.

Adžaaria liider, keda toetas Moskva, oli suutnud neljapäevani Gruusia keskvõimu survele vastu pidada ja separatistlikule suunale truuks jääda.

Patiseisu aitas lahendada Vene julgeolekunõukogu sekretär Igor Ivanov, kellega koos Abašidze neljapäeval Moskvasse lendas.

Saakašvili ei olnud Ivanovi rolli tunnustavate sõnadega kitsi ja ütles, et Venemaa etendas kriisi lahendamises olulist osa.

Moskvasse visiidile saabunud Gruusia välisminister Salome Zurabišvili avaldas lootust, et konflikti rahumeelne lahenemine ja Venemaa vahendajaroll võivad aidata naaberriikide pinevaid suhteid parandada.

Abašidze pagemine aitas ära hoida paljude kardetud verist seperatistlikku sõda, mis oleks Gruusia kaosesse paisanud.

Kuna Abašidze 12-aastane võim Adžaarias sai ootamatult läbi ja tema väed andsid relvad ära, asus Saakašvili administratsioon võimuvaakumit täitma.

Saakašvili ütles, et valimised peetakse juuni keskel ja tema ise juhib üleminekuperioodil Adžaariat valitsevat ajutist nõukogu.

Oma üksusega Abašidze poole üle läinud Gruusia komandör kindral Roman Dumbadze vahistati ja teda süüdistatakse riigireetmises.

Abašidze oli endine kommunist, kes juhtis Adžaariat raudse rusikaga, nimetades tähtsatele ametikohtadele oma sugulasi. Tema kell kukkus sel nädalal, kui tuhanded inimesed tulid tänavatele tema tagasiastumist nõudma.

Abašidzel ei jäänud muud võimalust, kui kasutada Gruusia presidendi lubatud võimalust koos oma perekonnaga ohutult riigist lahkuda.

Adžaaria küsimus lahendatud, lubas Saakašvili pöörata pilgu kahele ülejäänud separatistlikule piirkonnale — Lõuna-Osseetiale ja Abhaasiale.

Nende 1990. aastatel eraldunud piirkondade keskvõimule allutamine tõotab aga kujuneda märksa raskemaks. Lõuna-Osseetias ja Abhaasias ei ela grusiinid ning piirkonnad on ’de facto’ iseseisvana tegutsenud juba terve kümnendi.

Saakašvili rõhutas, et tegutseda tuleb rahumeelselt, aga järjekindlalt.