Saakašvili sõnul esitab ta postiivse otsuse ootuses kaebuse kohalikule halduskohtule, kuid on valmis oma õiguste kaitsel vajadusel välja minema ka Euroopa Inimõiguste Kohtuni, vahendab uudisteagentuur AP.

Ukraina president Petro Porošenko allkirjastas sel nädalal määruse, mille järgi võeti Saakašvililt Ukraina kodakondsus seoses valeandmete esitamisega kodakondsuse taotlemisel.

Saakašvili kaotab Ukraina passi kodakondsusseaduse paragrahvi 2 lõigu 19 järgi, kuna ta vastas kodakondsuse taotlemisel eitavalt küsimusele, kas ta on kusagil kriminaaluurimise all, kuigi ta seda Gruusias toona oli.

Ukraina migratsiooniamet uuris välja, et Saakašvili taotlus rahuldati 2015. aasta mais ja juba sama päeva õhtul sai temast Odessa oblasti kuberner. Sellel ametikohal töötas Saakašvili poolteist aastat. Ta kavatses luua ka oma poliitilise jõu, et kandideerida Ukraina parlamenti.

Kuna Gruusia seaduste kohaselt ei ole topeltkodakondsus lubatud, jäi Saakašvili oma kodumaa kodakondsusest Gruusia president Giorgi Margvelašvili määrusega 2015. aastal ilma.

Saakašvili ise oli Gruusia president aastatel 2004-2013.