Iisraeli julgeolekuallikate andmeil hukkus Jabalya põgenikelaagri sissepääsu lähedal toimunud plahvatuses kolm USA diplomaatilise korpuse turvatöötajat, üks diplomaat sai haavata.

Ka USA diplomaatilised allikad kinnitasid, et kõik hukkunud olid ameeriklased. Ühendriikide Tel Avivi saatkond soovitas kõigil Gaza sektoris viibivail ameeriklastel oma turvalisuse huvides lahkuda.

See oli esimene kord palestiinlaste kolmeaastase ülestõusu kestel, kus terrorirünnak Palestiina aladel on sihitud USA diplomaatide vastu. Palestiinlaste suitsiidirünnakutes Iisraelis on küll varemgi välismaalasi hukkunud, kuid sissirühmitused, kes ei taha rahvusvahelist üldsust eemale tõrjuda, kinnitavad, et rünnakud on sihitud ainult juutide vastu.

Konvois sõitsid USA Lähis-Ida erisaadiku John Wolfi kantselei töötajad ja CIA ametnikud. Wolf ise ei viibi praegu Lähis-Idas, ütlesid Ühendriikide ametiisikud.

Pealtnägijate sõnul hävis üks Cherokee džiip plahvatuses täielikult. Plahvatus tekitas teele suure kraatri. Ilmselt oli tegemist maantee kõrvale paigutatud pommiga.

USA saatkonna esindaja kinnitas, et purunenud auto oli turvafirma, mitte saatkonna sõiduk.

“Ma seisin tee ääres, kui konvoi, mida juhtis Palestiina politseiauto, sõitis mööda. Sellele (politseiautole) järgnes kaks välismaist džiipi ning lõpus veel üks Palestiina politseiauto,” ütles pealtnägija, Khaled Abu Nour Reutersile.

“Kärgatas plahvatus ning üks kahest džiibist lendas õhku ja purunes. Nägime kolme surnut. Nad tundusid olema välismaalased. Neljas oli raskelt vigastatud.”

Ta ütles, et USA ametnikud toimetasid surnud ja haavatu minema, ilmselt Iisraeli.

Seni pole keegi plahvatuse korraldamist omaks võtnud. Kolm palestiina äärmusrühmitust — Hamas, Islamidžihaad ja Palestiina Vabastamise Rahvarinne — teatasid, et ei ole terroriteoga seotud.

Palestiina liider Yasser Arafat taunis terrorirünnakut kui “inetut kuritegu, mis oli sihitud Ameerika vaatlejate vastu, kes olid täitmas oma julgeoleku- ja rahumissiooni” ning käskis juhtunut uurida, teatas Palestiina uudisteagentuur WAFA.

“See on lubamatu rünnak välismaalaste ja diplomaatiliste töötajate vastu,” nentis Euroopa Liidu välispoliitikajuht Javier Solana, kutsudes Palestiina omavalitsust süüdlasi kohtu ette tooma.

ÜRO Lähis-Ida volinik Terje Roed-Larsen nimetas toimunut “konflikti kurjakuulutavaks laienemiseks” ning nentis, et seda enam peab omavalitsus kiirustama oma julgeolekujõudude ümberkorraldamise ja tugevdamisega, et taolisi terroritegusid enam ei toimuks.

Iisrael tõttas palestiinlasi süüdistama.

“See tõendab taas, et kuni Palestiina Omavalitsus terroriorganisatsioone laiali ei aja, protsess edasi ei liigu,” ütles välisminister Silvan Shalom.

USA toetatud rahuplaan, mille edendamise eest Woolf vastutab, on viimastel kuudel takerdunud Iisraeli ja palestiinlaste vastastikuse vägivalla ning palestiinlaste sisetülide taha.