„Pärast parlamendivalimisi Moldovas sõidan ma hüvastijätuvisiidile Moldovasse. Kasutades seda võimalust, esitan ma avalduse Moldova Vabariigi kodakondsuse saamiseks. Neil päevil arutasin ma seda küsimust Moldova presidendi Nicolae Timoftiga. Ma tahan seda kategooriliselt. Minu jaoks on see suur au, see on sümboolne žest, kui Moldova Vabariigi võimud annavad mulle kodakondsuse. Sest mina võin paluda, aga võimud peavad selle heaks kiitma,“ ütles Băsescu neljapäeva õhtul intervjuus telekanalile Moldova-1 Interfax-Ukraina vahendusel.

Băsescu teatas, et ta soovib oma hinges väga Rumeenia ja Moldova ühinemist, aga see ühinemine saab toimuda, kui seda tahavad „nende kahe maa rumeenlased“.

„Hinges soovin ma väga Rumeenia ja Moldova Vabariigi ühinemist, sest ma ei loobu ideest, et me oleme üks rahvas, kes elab kahes iseseisvas riigis. Kui mõlema maa rumeenlaste enamik tahab olla üks maa, siis see tingimata ka juhtub, sest mitte keegi ei saa võtta rahvalt õigust ühinemisele. Meil, aga eriti Moldovas ei ole ilmselt veel loodud selleks tingimusi,“ ütles Băsescu.

Rumeenia peaminister Victor Ponta ütles septembri alguses enda juhitava sotsiaaldemokraatliku partei kongressil, et unistab „rumeenia maade teisest suurest ühinemisest“, mis võib tema hinnangul aset leida 2018. aastal, sada aastat pärast „Suur-Rumeenia“ esmakordset loomist.

Venemaa välisministeerium väljendas seoses nende avaldustega muret ning kutsus Moldova võime üles „neile adekvaatset hinnangut andma“. Chişinău ei ole ametlikult kuidagi reageerinud, kuid Moldova peaminister Iurie Leancă käis Bukarestis, kus osales Ponta presidendivalimiste kampaania ametlikul alustamisel. Băsescu mandaat presidendina lõpeb aasta lõpus. Ponta on Rumeenia presidendivalimiste favoriit. Valimised toimuvad 2. novembril.