Rossiiskaja Gazeta teatel esitas Eesti õiguskaitsekeskuse Kitež direktor Mstislav Russakov neil päevil avalduse isanime lisamiseks oma passi. Nii kavatseb ta ajalehe teatel kardinaalselt välja juuride olemasoleva seadusetuse ja sundida Eesti võime täitma Euroopa Nõukogu rahvusvähemuste kaitsmise konventsiooni.

Rossiiskaja Gazeta teatel on venelased isanime puudumist passis alati oma õiguste piiramiseks pidanud. Kui Eesti ühines Euroopa Nõukogu rahvusvähemuste kaitse raamkonventsiooniga, loodeti Vene lehe teatel, et asi aetakse korda. Selle dokumendi 11. paragrahvis seisab nimelt, et osapooled kohustuvad tunnustama iga rahvusvähemuste hulka kuuluva isiku õigust kasutada oma perekonna-, ees- ja isanime (patronüümi) selle vähemuse keeles ning õigust nende ametlikule tunnustamisele vastavalt õigussüsteemis ette nähtud tingimustele.

Russakov kurtis aga Rossiiskaja Gazetale, et Eesti on „surnud“ õigusnormide ja rahvusvaheliste kohustustega riik. Seni pole Eestis ühtki elanikku, kellel oleks õnnestunud passi isanimi kirjutada.

Russakov ütles Rossiiskaja Gazetale, et oma poja passi õnnestus tal isanimi saada „teise eesnimena“, kuid ta pole sellega rahul ja esitas taotluse eraldi isanime saamiseks passi. Positiivset otsust ta aga ei looda ja valmistub kohtusse pöörduma.