Löfven ütles toetajatele, et alustab koalitsiooniläbirääkimisi rohelistega, kuid pöördub ka teiste erakondade poole, vahendab Reuters.

„Me oleme tõsises olukorras. Meil on tuhandeid inimesi ilma tööta, meil on koolides tulemused, mis halvenevad rohkem kui üheski teises OECD riigis,“ ütles Löfven. „Miski on murdumas. Nüüd on Rootsi vastanud, et me vajame muutust.“

Pärast peaaegu kõigi ringkondade häälte lugemist oleksid kolm vasaktsentristlikku erakonda, kes pole küll seni ametlikku blokki moodustanud, saanud parlamendis 158 kohta. Enamuseks on aga vaja 175. Senisel valitsuskoalitsiooni saagiks jäi 142 kohta.

Paremäärmuslik immigratsioonivastane partei Rootsidemokraadid sai 12,9 protsenti häältest ja 49 kohta. Teised erakonnad keelduvad aga nendega koostööd tegemast.

„Te ei saa vältida meiega arvestamist, kui tahate riiki juhtida,“ ütles Rootsidemokraatide juht Jimmie Åkesson oma toetajatele. „Võimu kaalukeel on praegu absoluutselt meie käes.“

Löfven teatas, et Rootsidemokraatidel pole mingit õigust olla kuningategijad, vaatamata nende saavutusele valimistel.

Endine keevitaja ja ametiühingutegelane Löfven seisab nüüd silmitsi keeruliste ja vastuoluliste valitsuse moodustamise läbirääkimistega. Hoolimata sellest, et sotsiaaldemokraadid said valimistel kõige rohkem hääli, oli see üks nende halvemaid valimistulemusi sajandi jooksul.

Feministide parteid tabas tagasilöök. Saadi vaid 3,1 protsenti häältest, mis on alla valimiskünnise.