Niinimetatud „autonoomse” liikumise põhisihtmärgiks olid paremäärmuslikud Rootsi Demokraadid. Tulejoonelt avastasid end siiski ka valitsuskoalitsiooni kuuluvad erakonnad, vahendab The Local.

„Me täheldasime umbes 20 vägivallaintsidenti inimeste ja vara vastu. Rootsi Demokraadid polnud ainukesed, kes kannatada said, sihtmärgiks olid ka liberaalid ja moderaadid,” ütles Säpo põhiseaduse kaitse osakonna peaanalüütik Johan Olsson.

Peamised vägivallatsejad on pärit äärmusvasakpoolsetest rühmitustest nagu antifašistlik aktsioon (AFA) ja revolutsiooniline rinne (Revolitionära Fronten).

„See on nende sõnul osa antifašistlikust võitlusest. Nad ei usu, et parteid, keda nad peavad immigrantidevastasteks või tööliste õiguste vastasteks, peaksid saama vabalt tegutseda,” ütles Olsson.

Üks kõige tõsisemaid europarlamendi valimiste eel toimunud vasakpoolsete rünnakuid toimus laupäeva öösel Rootsi Demokraatide parteisekretäri Martin Kinnuneni ja tema tüdruksõbra vastu.

Neile tungis Stockholmi lõunaosas Gullmarsplanil kallale umbes kümme vasakpoolset, kui nad restoranist koju suundusid. Mõlemad viidi haiglasse. Naisel oli peapõrutus ja arvatakse, et teda oli kasteediga pähe löödud.