29. juunil viidi Gävle sadamas pärast süvendustöid läbi mõõtmisi. Sellega seoses avastati saladuslik objekt. Esialgsete mõõtmiste järgi oli see 13 meetrit pikk, kolm meetrit kõrge ja „paadikujuline“.

Kui asja hiljem kontrolliti, oli objekt aga kadunud. Siiski leidsid sukeldujad põhjast jäljed, mis olid mitu sentimeetrit sügavad.

Pärast saladuslikke sündmusi võttis Gävle sadam ühendust Rootsi rannikuvalve ja politseiga, kes omakorda kontakteerusid kaitseväega.

Kui aga kaitsevägi Gävle sadamaga ühendust ei võtnud, otsustasid kaks eksperti omal algatusel ise analüüsi läbi viia.

Nende lõppjäreldus on, et tegemist võis olla võõra allveesõiduki tahtliku sissetungiga, teatas Dagens Nyheter.

Analüüsi taga on endine mereväe analüüsigrupi liige ja Rootsi sõjaväeluure- ja julgeolekuteenistuse MUST juhi endine asetäitja Nils-Ove Jansson ning endine mereväeohvitser ja lootsiinspektor Nils Engström. Nad välistasid mitmeid looduslikke põhjuseid ja tehnilisi rikkeid, kalu, vaalu, erinevaid objekte ja laevakeresid.

Lõppjäreldus on, et tegemist oli allveesõidukiga.

Rootsi kaitseväel ei olnud sellel ajal selles piirkonnas mingit tegevust, teatas Dagens Nyheter. Väidetavalt saadi objekti kõrvalt ka teine, nõrgem signaal, mis viitab sellele, et allveesõiduki kõrval töötasid sukeldujad.