Rootsi Raadio teatel pakub punaroheline valitsus seda kompromissi läbirääkimistel, mida Rootsi erakonnad peavad riigi tulevase riigikaitsepoliitika üle, vahendab YLE Uutiset.

Läbirääkimised on veninud ja keerulisemaks muutunud. Rahvapartei kõndis esmaspäeval läbirääkimistelt minema, sest ei saanud vastukaja teiste erakondade omast suuremate rahaeralduste nõudmisele.

Neli opositsioonilist kodanlikku erakonda on pidanud NATO-raporti koostamist läbirääkimistel oma keskseks nõudmiseks. Nad tahavad raportis välja selgitada, kuidas NATO liikmeks astumine Rootsit mõjutaks.

Sotsiaaldemokraadist peaministri Stefan Löfveni sõnul saadaks NATO-raporti koostamine välisriikidele vale signaali. Praegune valitsus teatas juba oma programmis, et Rootsi ei taotle NATO liikmeks astumist.

Nii valitsuserakonnad kui ka opositsioon tahavad riigikaitse-eelarvet suurendada ja liigutada riigikaitse kaalukaussi Rootsi oma territooriumi kaitsmise suunas.

Erakonnad on siiski eri meelt rahaeralduste suurendamise taseme üle. Praegune valitsus pakub 6,2 miljardi krooni ehk üle 600 miljoni euro suurust lisasüsti järgmise viie aasta jooksul. Juhtiv opositsioonierakond moderaadid on nõudnud 10 miljardi krooni ehk enam kui miljardi euro suurust lisa.