Filmirežissöör Ingmar Bergmani pilt hakkab kaunistama uut 200-kroonist rahatähte, paljude lemmik lastekirjanik Astrid Lindgren on aga uus nägu 20-kroonisel, kus asendab populaarset Selma Lagerlöfi, vahendab The Local.

Endine ÜRO peasekretär Dag Hammarskjöld ilmub uuele 1000-kroonisele, ooperilaulja Birgit Nilsson 500-kroonisele, filmitäht Greta Garbo 100-kroonisele ja muusik Evert Taube 50-kroonisele.

„Peanõukogu valis välja inimesed, kes on avaldanud positiivset kultuurilist mõju 20. sajandil. Me usume, et uued kujundused peegeldavad Rootsi pärimust ja Rootsi erinevaid osi positiivsel ja esinduslikul moel,” ütlesid Rootsi panga peanõukogu esimees ja aseesimees Johan Gernandt ja Leif Pagrotsky.

Riigipank teatas, et kõigi Rootsi müntide põhiteemaks jääb kuningas.

Paberrahade uue kujunduse konkursile laekus 600 erinevat ettepanekut. Kasutusele võetakse uued rahad kõige varem 2014 või 2015.

Paberrahal kujutatud inimene pidi olema 20. sajandil aktiivne olnud kultuuritegelane, kes on rahva hulgas populaarne, rahvusvaheliselt tunnustatud ning kes esindaksid riigi erinevaid osi.

Hammarskjöld esindab Lapimaad, Nilsson Skånet, Bergman Gotlandi, Garbo Stockholmi, Taube Västergötlandi ja Bohusläni ning Lindgren Smålandi.