Varaste kätte sattus osa kuningas Karl IX ja kuninganna Kristina vanema matuseregaalidest aastast 1611, vahendab Aftonbladet.

Esemed, mis vargad kaasa viisid, on kaks kuldkrooni ja riigiõun, millel on nii ajalooliselt kui ka rahaliselt tohutu väärtus.

Karl IX kroon on kullast ning kaunistatud mäekristallide, emaili ja pärlitega. Kristina vanema kroon on samuti kullast ja tumeda emailiga, kuid ilma vääriskivideta.

Strängnäsi toomkiriku koguduse esindaja Catharina Fröjd ütles, et ei oska hinnata, kui palju regaalid väärt on. Tema sõnul on need hindamatud.

Esemed olid luku taga ja alarmi all olevates vitriinides, mis Aftonbladeti andmetel lõhuti.

Pärast vargust algas suur politseioperatsioon helikopteri ja veepolitsei osavõtul.

Politsei sai varguse kohta teate kohaliku aja järgi kell 11.45.

Politsei teatel oli kaks kahtlusalust, kes põgenesid mootorpaadiga ida suunas. Mõlemad kahtlusalused olid mehed.

Karl IX sündis 1550. aasta 4. oktoobril Stockholmis ning oli Gustav Vasa ja Margareta Eriksdotteri noorim poeg. 1598. aastal vallutas Karl Stångebro lahingus oma vanemalt vennalt Sigismundilt Rootsi trooni ja sai seega riigipeaks. Kuningaks krooniti ta 1604. aastal ja oli troonil kuni surmani 1611. aasta 30. oktoobril.

Karl IX suri Nyköpingis ja tema järeltulijaks sai tema ja tema teise naise Hostein-Gottorpi Kristina poeg Gustav II Adolf.

Holstein-Gottorpi Kristina sündis 1573. aasta 12. aprillil Saksamaal Kielis. Abielu kaudu Karl IX-ga sai temast Rootsi kuninganna. Karli äraolekul 1605. aastal oli ta ka regent.

Kristina suri Nyköpingis 1625. aasta 8. detsembril.