Rootsi on Kesk-Euroopa ja Taani kaudu saabunud igapäevaselt sadu pagulasi. Samal ajal on pagulaste hulgas levinud kuulujutt, et neil ei tasu endast võimudele teada anda, vaid tuleb minna mujale, vahendab Ilta-Sanomat.

Põgenike hulgas on aga ka palju üksi saabuvaid lapsi. Osa nendest ei ole jõutud registreerida, vaid nad on lahkunud jaamadest teadmata suunas.

„Me oleme mures, et ebaausad inimesed röövivad neid või kasutavad neid ära inimkaubanduses või prostitutsioonis,“ ütles Skåne politsei esindaja Eva-Gun Westford ajalehele Expressen.

„Me oleme neid kuulujutte kuulnud,“ kommenteeris Setareh Yousefi Rootsi migratsiooniametist Aftonbladetile. „Me ei tea, kas neil on järel käinud sugulased, organisatsioonid või täiesti tundmatud inimesed. Loodetavasti on tegemist vaid head soovivad inimesed.“

Rootsi võimud hoiatavad nüüd tõsiselt, et pagulaste transportimine või viimine oma koju ilma võimudele teatamata on ebaseaduslik. Isikut võidakse kahtlustada inimeste salakaubavedamises või välismaalaste seaduse rikkumises.

Stockholmis on üks raudteejaama perroon kõrvalistele isikutele suletud, et politsei ja sotsiaaltöötajad saaksid rahulikult ja esimesena pagulastega tegelda. Sellest hoolimata on paljud pagulased näiteks Soome suunas liikuma hakanud, lootes sealt kergemini varjupaika leida.

Jaga
Kommentaarid