„Kui isegi Rootsi IT-minister ei järgi internetis autoriõiguse seadust, võib vaevalt oodata, et tavalised internetikasutajad tunnevad ennast kohustatud olevat sellist vananenud seadust järgima,“ ütles Rootsi piraadipartei õiguspoliitika kõneisik Torbjörn Wester The Locali vahendusel.

2006. aastal asutatud piraadipartei esitas kaebuse infotehnoloogia- ja infrastruktuuriministri Anna-Karin Hatti kohta, et tähistada populaarse Rootsi failijagamisportaali Pirate Bay asutamise aastapäeva.

Piraadipartei kaebuses viidatakse mitmetele autoriõiguse kaitse all olevatele piltidele, mis on postitatud Hatti Instagrami kontole, sealhulgas piltidele joonisfilmist „Calvin and Hobbs“ ning filmidest „Sõrmuste isand“ ja „Monty Python ja Püha Graal“.

Westeri sõnul tegi piraadipartei ministri kohta politseile avalduse, et pöörata tähelepanu sellele, kui vanamoelised on praegused autoriõiguse seadused.

„Kõik rikuvad kogu aeg autoriõiguse seadust. Inimesed jagavad teineteisega teadmisi ja kultuuri – me oleme seda teinud läbi ajaloo ja uus tehnoloogia on andnud meile fantastilised uued võimalused,“ ütles Wester. „Aga paljud nendest võimalustest on ebaseaduslikud. See peab muutuma. On absurdne, et pool miljonit rootslast riskib vananenud seaduste tõttu vangi minekuga.“

Kui ministrilt kaebuse kohta kommentaari küsiti, ei reageerinud ta kuidagi.

„Me märkasime, et te kirjutasite sellest, aga meil ei ole rohkem kommentaare,“ ütles Hatti pressiesindaja Jonas Johansson.

Wester tunnistas, et on vähe lootust, et politsei ministri vastu midagi ette võtaks.

„Mis puudutab internetikuritegusid, siis mõned inimesed on võrdsemad kui teised. Suurte ressurssidega firmadel ja prominentsetel poliitikutel pole just palju karta, samal ajal kui politsei jahib faile jagavaid noorukeid,“ ütles Wester.