„Meil on olemas noorte meeste grupid, kes arvavad, et võivad ja peavad vägivalla abil ühiskonda muutma. Tehkem asi selgeks. See ei ole okei. Me ei saa lasta vägivallal ennast juhtida,“ ütles Reinfeldt Aftonbladeti vahendusel.

Samal ajal kui Rootsi võitis Stockholmi Globeni hallis jäähoki MM-tiitli, puhkes Stockholmi eeslinnas Husbys vägivald. Süüdati autosid ning politseinikke ja autosid kustutama tulnud tuletõrjujaid loobiti kividega.

Peaminister Reinfeldt istus Globenis ja vaatas jäähokit ning kommenteeris hiljem võitu TV4-le: „Rõõm levib. See soojendab südant. Esmaspäeva hommikul on kergem üles tõusta.“

Esmaspäeva hommikul oli aga Husbys põrgu lahti ja õhtuks oodati vägivallatsemise jätkumist. Ainsa Rootsi meediakanalina küsis Aftonbladet esmaspäeval Reinfeldtilt intervjuud. Viimane ütles „tänan, ei“ isegi kirjaliku kommentaari palumise peale.

Teisipäeval oli Reinfeldt kättesaadavam ning andis pärast Euroopa Liidu komisjoni kohtumist Riksdagis pressikonverentsi.

„Meil on olnud kaks ööd suurte rahutuste, vandalismi ja üsna hirmutavate meeleoludega Husbys. On olemas oht, et see jätkub. Nüüd peavad kõik kaasa aitama rahu taastamisele, vanemad ja täiskasvanud. Husbylased peavad oma elupaiga tagasi võtma,“ ütles Reinfeldt.

Reinfeldt rääkis üsna selgelt, millised grupid on rahutuste taga ja ütles ka selgelt välja, mis on tema seisukoht.

„Meil on olemas noorte meeste grupid, kes arvavad, et võivad ja peavad vägivalla abil ühiskonda muutma. Tehkem asi selgeks. See ei ole okei. Me ei saa lasta vägivallal ennast juhtida,“ ütles Reinfeldt.

Peaministri sõnul usub Rootsi kui demokraatia seadustesse, mis on ühesugused kõigi jaoks, vaatamata sellele, kas elatakse Kirunas või Husbys.

„See läheb tihti vastuollu nendega, kes usuvad vägivalda meetodina. Nende seisukoht on, et inimene võib teha, mida tahab. Kui me anname neile järele, on meil ühiskonnamudeli muutumise oht,“ ütles Reinfeldt.