„Ma olen väga kuri, tõsiselt! Minu küsimus neile on, mida kuradit te teete?” sõnas Löfven.

9. septembri parlamendivalimisteni Rootsis jääb vähem kui kuu. Lähimal ajal leiab aset palju kuulamisi ja debatte parteijuhtide osavõtul, kus Löfvenil tuleb kindlasti autopõletamiste kohta aru anda.

Täna pidi Löfven vastama Rootsi Raadio saatejuhtide Daniel Allingi ja Monica Saarineni küsimustele.

Löfveni käest küsiti igapäevaste autopõletamiste kohta ja eileõhtuse laine kohta, kui Göteborgi piirkonnas langes tuleroaks umbes 80 sõidukit.

Löfven oli väga ärritunud ja pöördus otse autopõletajate poole.

Löfveni sõnul hävitavad põletajad iseennast, oma vanemaid, naabreid ja oma elupaiku.

„Ühiskond tegutseb selle vastu alati karmilt. Me oleme karmistanud karistusi suure kahju tekitamise eest ja me kavatseme sügisel esitada eelnõu rünnakute kohta siniste vilkuritega personali vastu, mis võib sellele järgneda,” ütles Löfven.

„Nad peavad mõistma, et me lisame veel ressursse sellele vastuseismiseks,” lisas Löfven.

Löfvenilt küsiti ka, milline on peaministri vastutus selles olukorras.

„Ei ole ühtki ühiskonda, mis saab öelda, et meil ei ole enam kunagi mingit kuritegevust. Mida me oleme teinud, on see, et me oleme andnud politseile rohkem ressursse, kui nad on nõudnud. Ja me peame olema kuritegevuse vastu karmid siin ja praegu. Nad näevad, et ühiskond on alati tugevam,” ütles Löfven. „Siis tahan ma kuulda, mis asjaga meil tegemist on. See näib väga koordineerituna, näib peaaegu sõjalise operatsioonina, 80 autot.”

Löfven rõhutas, et küsimus on ka lõhede kahandamises ühiskonnas, sealhulgas võitluses pikaajalise töötusega ja koolide tugevdamisega.

„Aga minu sõnum neile on, et ei ole mingit pettumust, frustratsiooni, ebaõiglust, mis motiveeriks teiste autosid põlema panema,” lausus Löfven.

Opositsiooniliste moderaatide majanduspoliitika kõneisik ja endine tööturuminister Elisabeth Svantesson ütles, et valitsuse jõupingutused on ebapiisavad.

„Ei ole valitsuse süü, et autod põlevad. Aga valitsusel on suur vastutus peatada see areng. Kui vaadata, kuidas ehitustoetustesse on panustatud umbes topelt nii palju kui politseisse, siis see on miski, mille eest Stefan Löfven peab vastutuse võtma,” ütles Svantesson Aftonbladetile.

Ka parempopulistliku erakonna Rootsi Demokraadid juht Jimmie Åkesson kommenteeris autopõletamisi, mille eest ta peab vastutavaks valitsust.

„Selle taga on nende nõrkus. Kui tahetakse tõelisi muutusi, võib hääletada minu poolt,” ütles Åkesson.

Moderaatide juht Ulf Kristersson kirjutas Facebookis, et Göteborgis toimunu ei olnud protest, vaid sabotaaž. Kristerssoni sõnul on Rootsi seda liiga kaua talunud ja nüüd peab see lõppema.