„Olukord ümbruskonnas, mida me kogeme, ning mis tuleb esile ka riigikaitsedoktriinist, viib järelduseni, et me võime olla mõne aasta pärast sõjas,“ kirjutab Brännström Expresseni vahendusel.

Järgmise nädala kolmapäeval korraldab Rootsi kaitsevägi Norrbotteni läänis Bodenis niinimetatud maavõitluspäevad, kuhu koguneb maaväe ja muude kaitseväe üksuste, koolide ja staapide personal ning ka valitsuskantselei, kaitseväega koostööd tegevate riigiasutuste ning muude maaväe arengu ja võitlusvõime jaoks tähtsal kohal olevate organisatsioonide rahvas.

Enne maavõitluspäevi on Rootsi kaitsevägi koostanud brošüüri, mis saadeti kutsututele välja. Rootsi maaväe ülem kindralmajor Brännström soovib selles kõigile tere tulemast Bodenisse.

Brännström kirjutab: „Olukord ümbruskonnas, mida me kogeme, ning mis tuleb esile ka riigikaitsedoktriinist, viib järeldusele, et me võime olla mõne aasta pärast sõjas. Meie jaoks maaväes tähendab see seda, et suudame kogu jõuga, mida saame kokku võtta, ellu viia selle, mis selgub poliitilisest otsusest. Maavõitluspäevad 2016 toimuvad sellisel taustal. Meie tegevuses on nüüd eriti silmapaistvat tõsidust võrreldes varasemaga. Kõik maaväes ja kõik, kes saavad meid toetada, peavad ühinema töös parema sõjalise võimekuse nimel.“

Brännström nendib samas, et Riksdagi otsus kaitseväe tegevuse kohta aastatel 2016-2020 ütleb, et vajadus olla võimeline relvastatud võitluseks oskusliku vastase vastu on selge.

Brännströmi sõnul on eesmärk luua lävepakuefekt sõjalise rünnaku vastu ning lõpuks kaitsta Rootsit.

„See, mida me oleme hakanud nimetama strateegiliseks taimaudiks, Afganistani doktriin ja kiirreageerimisjõud, on nüüd riigikaitsedoktriiniga lõpuks ajalooraamatutesse jäänud,“ ütleb Brännström veel.

Rootsi parlamendi riigikaitsekomitee esimees Allan Widman nõustus Brännströmi hinnanguga.

„Minu hinnang on, et olukord on praegu nii tõsine, et isegi Rootsi oma enam kui 200-aastase rahuajaga peab end vaimselt ette valmistama selleks, et võib tekkida relvastatud konflikte meie lähiümbruses ja konflikte, mis kaasavad meid,“ ütles Widman.

Riigikaitsekomitee liige Mikael Oscarsson tervitas Brännströmi avaldust.

„Me peame muutma oma mentaliteeti kaitseväes ja poliitikas ning ütlema, et Rootsit võidakse rünnata. Baltikumis tuntakse ennast ohus olevat ja seega oleme ka meie ohus. Me peame olema võimelised kriisis ja sõjas tõeliselt tegutsema,“ ütles Oscarsson.