„Ma viisin läbi üldise hindamise ja otsustasin naasta kõrgendatud ohutaseme juurde, mis kehtis Rootsis varem alates 2010. aasta sügisest. Me liigume seega viieastmelisel skaalal tasemelt 4 (kõrge) tasemele 3 (kõrgendatud),“ teatas Säpo peadirektor Anders Thornberg, vahendab The Local.

Rootsi siseminister Anders Ygeman ütles, et toetas seda sammu tugevalt.

„See on ametkonna sõltumatult tehtud otsus. Mul on suur usaldus julgeolekupolitsei hinnangu ning nende ohutuse ja julgeoleku alase töö vastu,“ ütles Ygeman uudisteagentuurile TT.

Terroriohu tase tõsteti Rootsis esimest korda ajaloos „kõrgeks“ eelmise aasta novembris pärast seda, kui terrorirünnakutes Pariisis oli hukkunud 130 inimest. Samal ajal jahiti ka Rootsis kahtlustatavat terroristi.

Põhja-Rootsis vahistatud kahtlusalune osutus aga süütuks ning nõudis hiljem Rootsi valitsuselt kompensatsiooni.

Säpo teatas, et rootslased peaksid siiski endale teadvustama, et on endiselt potentsiaalseid ründajaid, kellel on nii tahe kui ka võimalused Rootsis äärmist vägivalda tarvitada.

„Seetõttu on tähtis esile tõsta, et oht on kõrgendatud tasemel isegi pärast terroriohu taseme alandamist. Olukord on olnud tõsine alates 2010. aastast ja on endiselt tõsine,“ ütles Thornberg.