Kolmapäeval avaldatud edetabeli tipus on väike Arvidsjauri kommuun Norrbotteni maakonnas. Luleåst läänes asuvas kommuunis on õpetajate ametiühingu teatel viimasel ajal mitmeid asju õigesti tehtud, vahendab Helsingin Sanomat.

„Tugev panustamine koolide ressurssidesse, õpetajate haridusse ja nende arvu on olnud tulemuslik,” ütles õpetajate ametiühingu juht Eva-Lis Sirén.

Arvidsjauri haridusjuhi Annette Rydéni sõnul on kommuunis panustatud eelkõige õpilaste heaolusse ja erivajadustega õpilaste vajadustesse. Kommuuni väiksuse tõttu on ka õpilaste sotsiaalne kasvatamine tavalisest lihtsam.

Rootsi koolide edetabelis ei keskenduta vaid õpilaste edukusele, vaid kriteeriumina kasutatakse 14 näitajat. Nendeks on muuhulgas õpetamiseks kasutatavad ressursid, õpetajate haridus, tervis ja palk ning õpilaste edukus koolis ja pääsemine kõrgkoolidesse.

Lisaks Arvidsjaurile pääsesid esikolmikusse Põhja-Rootsis asuvad Piteå ja Vindeln. Eelmisel aastal esikohal olnud Lõuna-Rootsis Skåne maakonnas asuv Lomma kommuun oli kuues.