Kaitseväel on aga puudu märkimisväärselt sellest rohkem sõdureid, selgub Rootsi Raadio arvutusest, vahendab Helsingin Sanomat.

Lisaks 1200 täisajaga sõdurile on puudu umbes 7000 osalise tööajaga sõdurit, kellel on sõjaaja paiknemiskoht ning kes kutsutaks teenistusse sõja- või konfliktiolukorras. Veel on Rootsi kaitseväel puudu vähemalt tuhat reservohvitseri, teatas Rootsi Raadio.

Personalinappus viib muu hulgas selleni, et valmisolek on halvem ning et praeguse personali töökoormus kasvab. Kaitsevägi püüab nüüd probleemi lahendada muu hulgas varem ajateenistuse läbinuid kordusõppustele kutsudes, teatas kaitseväe esindaja Karl Engelbrektsson Rootsi Raadiole.

Rootsis otsustati 2010. aastal, et kohustuslik ajateenistus külmutatakse. Seetõttu on kordusõppustele kutsutavaid piiratud arv.

„Praegu on tähtsaim, et me saame oma operatiivset võimekust kiiresti suurendada, je seetõttu kasutame ka seda personalikategooriat, mille taustal on ajateenistus. Seetõttu viime nüüd läbi kordusõppusi ja allüksuste õppusi,“ ütles Engelbrektsson.

Rootsis uuritakse parajasti ka seda, kas ajateenistus tuleks taastada. Uuringu eesmärk on leida variant, mille puhul saaks vabatahtlikkusel põhineva kaitseväe ja ajateenistuse ühendada. Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist on korduvalt eeskujuks toonud Norrat ja Taanit. Uuring peaks valmima 2016. aasta septembri lõpus.