Nimelt tellis säpo 2015. aasta veebruaris tšarterlennu, et saata riigist välja USA kodanik Yonas Fikre. Fikret ja veel kolme meeskonnaliiget kandnud Portlandi suundunud lennuki eest esitati aga pärast kokku arve summas ligi 1,3 miljonit Rootsi krooni (ligi 140 000 eurot), vahendab Aftonbladet, kes sai enda valdusesse riigi rahade eest tellitud lendude arved.

Fikre, kes ootas Rootsis oma asüülitaotlusele vastust ligi kolm aastat, sai 2014. aastal Rootsi migratsioonibüroolt teate, et taotlust ei rahuldata ja mees saadetakse tagasi USA-sse. Kuna Fikre oli aga USA-s saanud lennukeelu, ei saanud teda tavalennuga väidetavalt Ameerikasse saata.

Fikre advokaat Hans Bredberg rääkis, et mees üritas USA-sse naasta läbi Abu Dhabi, kuid tal ei õnnestunud see. Seejärel tellis säpo tšarterlennu, mis lendas üle Islandi otse Portlandi.

"Ma arvan, et ameeriklased peaksid selle eest maksma. Rootsi on liiga "pehme", mis puutub sellised juhtumeid. Teised riigid küsiks selle eest kohe raha," rääkis Fikre advokaat Hans Bredeberg.

Kaitsepolitsei saatis oma kommentaari ajalehele meili teel ja seal seisis: "Nimetatud reisil oli neli inimest, väljasaadetav inimene oli üks neist. Teised kolm olid säpo töötajad. Üldine hinnang oli, et selline tarspordiviis oli antud olukorras kõige sobivam."

Küsimusele, et kas seda transporti oleks saanud viia läbi teisiti, vastas säpo, et otsuse tegemisel kaalutakse alati ka alternatiivseid mooduseid.

USA moslemist kodaniku Yonas Fikre juhtum vältas aastaid. Fikre palus Rootsilt poliitilist varjupaika juba 2012. aastal, väites avalikult, et ta vangistati ja teda piinati USA föderaalse juurdlusbüroo FBI korraldusel.

Naturaliseerunud USA kodanikku Fikret kahtlustati aga FBi teatel omakorda suurte rahasummade ülekandmises, eirates USA-s kehtivaid aruandmisnõudeid. USA valitsus süüdistab Fikret, tema venda ja veel üht meest katses varjata riigi eest oma osalust kokku 75 000 dollari ülekandmises. USA usub, et Fikre tegi mitmeid alla 10 000 euro suurusi ülekandeid, et ei peaks nende kohta föderaalvalitsusele aru andma.