Ajaleht Dagens Nyheter kirjutab, et Rootsi vastu on suunatud üha rohkem desinformatsiooni ja propagandat Venemaalt.

Üks sihtmärkidest on olnud kaitseminister Hultqvist. Kahel korral sel aastal on ta langenud valede ohvriks internetis ja sotsiaalmeedias.

Varem pole Hultqvist neid juhtumeid kommenteerinud, kuid nüüd rääkis ta Dagens Nyheterile, mis tunne tal oli.

„Neetud. Ma olin alguses nördinud, et me peame raiskama aega ja nägema vaeva, et tõrjuda tegevust, mille puhul on kellegi ainus eesmärk meie töö saboteerimine. Samal ajal ei tohiks aga tegelikult ärrituda, sest kahjuks näeb tegelikkus täna selline välja,“ ütles Hultqvist.

Esimene juhtum leidis aset 21. veebruaril, kui üks Saksa kohalike uudiste veebileht teatas, et Rootsi eksportivat Archer-tüüpi suurtükke Ukrainasse. Twitteris levitati Rootsi kaitseministeeriumi kirjapaberil ja Hultqvisti allkirjaga võltsitud kirja, milles ta õnnitles suurtükitehingu puhul firma BAE Systems Bofors juhti.

Hultqvist kiidab valvsat ja võimekat personali, kes loo kähku avastas ja ümber lükkas.

Dagens Nyheter küsis, kas võltskirja jäljed viivad Peterburi.

„Jah, see on nii, niipalju kui mina tean. Sellised andmed olen ma saanud,“ kinnitas Hultqvist. Kaitseminister ei tea siiski, kes täpselt Venemaal võltsingu taga oli.

Teine intsident leidis aset 16. detsembril. Siis tervitas Hultqvist uusi jälgijaid Twitteris. Konto oli aga vale ning Rootsi kaitseministeerium pidi taas kõike ümber lükkama. Ühendust võeti Twitteri taga oleva ettevõttega ja kahe tunni pärast oli konto kustutatud.