„Vene luureteenistused paiknevad Rootsis peamiselt kolmes kohas. Need on saatkond Stockholmi Gjörwellsgatanil, kaubandusesindus Lidingöl ja peakonsulaat Göteborgis,“ ütles Säpo vastuluure peaanalüütik Wilhelm Unge ajalehele Svenska Dagbladet.

Säpo avaldas kolmapäeval oma 2014. aasta aastaraamatu. Mis puudutab illegaalset luuretegevust, järgnevad aastaraamatu järgi Rootsis aktiivsuselt Venemaale Iraan ja Hiina. Säpo teatel on iga kolmas Vene diplomaat tegelikult luureohvitser.

Nende töö on suures osas illegaalne luureinformatsiooni kogumine peamiselt sõjaliste operatsioonide ettevalmistamiseks, teatab Säpo. Seda tehakse Rootsi ametiasutustes töötavate inimallikatega töötades või ka elektrooniliste rünnakute ja signaalluure abil.

Venemaa neljast luureteenistusest – föderaalne julgeolekuteenistus (FSB), välisluureteenistus (SVR), sõjaväeluure (GRU) ja föderaalne valveteenistus (FSO) – on Rootsis esindatud kolm. Lisaks sellele opereerivad nad regulaarselt Rootsis ajutise personaliga.

„Võib ette tulla juhtumeid, kui mingi Läänemere koostöö raames tuleb delegatsioone Venemaalt, mille puhul me näeme, et delegatsiooni kuulub isikuid teenistustest. Kui nad on kohale jõudnud, ei ole nad üldse huvitatud küsimustest, millest peaks ametlikult rääkima, vaid näitavad üles väga sügavat huvi hoopis muude asjade vastu, nagu sadamad ja lennuväljad,“ ütles Unge.

Sellega seoses nendib Säpo, et tänapäevased Vene luureohvitserid on kõrgelt haritud, tihti nooremad kui nõukogude ajal, eesmärgile suunatud ning sotsiaalselt pädevad ja suhteid loovad.