Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist viibib parajasti USA-s, et kohtuda Ühendriikide kaitseministri Ashton Carteriga, ning ta avaldas uudise ise seminaril Washingtonis, teatab Rootsi Raadio.

„See on väga tähtis visiit,“ ütles Hultqvist, kes rääkis, et kohtub kolmapäeval USA kaitseministriga ja kirjutab alla memorandumile süvendatud sõjalise koostöö kohta Rootsi ja USA vahel.

Hultqvist, kes ei tahtnud üksikasju kommenteerida, enne kui kokkuleppele on alla kirjutatud, rõhutas, et suurenenud Vene agressiooni risk teeb rahutuks tema Balti kolleege ning on peamine põhjus, miks Rootsi suurendab kaitsekulutusi ja süvendab rahvusvahelist koostööd.

Hultqvist tahab veelgi lähedasemaid suhteid USA-ga ning rääkis ka, et Rootsi koostöö Suurbritanniaga süveneb.

Otsesele küsimusele vastas Hultqvist, et suurem julgeolek Gotlandi saare ümber on keskne Balti riikide kaitsmise seisukohalt.

USA abikaitseministri asetäitja Jim Townsend kutsus Rootsit NATO liikmeks, kuid Hultqvist ütles, et parem on süvendada koostööd kõigil muudel viisidel.

„Liikmelisus lõhestaks meie riiki, seaks surve alla Soome, kutsuks esile desinformatsiooni ja propaganda ning võib-olla oleks see halb ka meie julgeolekule,“ ütles Rootsi kaitseminister.