„Kui USA ja Venemaa näevad taktikalistes tuumarelvades vastastikust ohtu, siis riikidel nagu meie — Rootsil ja Poolal — võib olla suurem põhjus muretsemiseks taktikaliste tuumarelvade suure hulga pärast,” kirjutavad Bildt ja Sikorski USA ajalehes.

Enamik maailma taktikalistest tuumarelvadest on välisministrite sõnul paigutatud Euroopasse ja on teoreetiliselt valmis konfliktiks meie maailmaosas.

Rahvusvahelise tuumarelvastuse piiramise ja tuumadesarmeerimise komisjoni hiljutise raporti kohaselt on USA-l umbes 500 aktiivset tuumalõhkepead, millest umbes 200 on paigutatud Lääne-Euroopasse. Venemaal on umbes 2000 tuumalõhkepead, millest suur enamus asub riigi lääneosas, kirjutavad Sikorski ja Bildt.

Kui võrreldes külma sõjaga on tuumalõhkepeade arv järsult langenud — USA-l oli siis umbes 8000 tuumalõhkepead ja Nõukogude Liidul 23 000 — on neid endiselt märkimisväärsel hulgal, kirjutavad ministrid. Nüüd tuleb keskenduda tuumalõhkepeade arvu olulisele vähendamisele ja lõpuks nende täielikule kaotamisele. Tuleb meeles pidada, et teiste allikate kohaselt on tuumalõhkepeade praegused varud veelgi suuremad.

„Me mõistame, et Venemaa on Euroopa suurvõim, aga me kutsume Moskvat üles võtma omale kohustus viia tuumarelvad minema Euroopa Liidu liikmesriikidega piirnevatelt aladelt. Me peame silmas piirkondi nagu Kaliningradi oblast ja Koola poolsaar, kus neid relvi on endiselt märkimisväärsel hulgal. Pärast relvade äraviimist võiks hävitada ka vastavad ladustamisrajatised,” ütlevad Rootsi ja Poola välisministrid.

Neid meetmeid tuleks Bildti ja Sikorski sõnul näha sammudena seda tüüpi relvade täieliku hävitamise suunas. Vajadust ründerelvade järele paariariikide vastu rahuldavad igati olemasolevad USA ja Venemaa strateegilised varud.

„Mõnede eranditega olid taktikalised tuumarelvad mõeldud vanamoodsa suuremõõtmilise sõja tarbeks Euroopa kontinendil. Nende kasutamine oleks toonud Euroopas kujuteldamatut hävingut ning oleks kõige suurema tõenäosusega viinud ka Venemaa ja USA hävimiseni strageerilises tuumaduellis,” kirjutavad ministrid.

Sikorski ja Bildti hinnangul on täiesti selge, et on saabunud aeg kehtestada taktikalistele tuumarelvadele kontrollrežiim, mis oleks sarnane juba pikka aega tagasi strateegilistele tuumarelvadele kehtestatud kontrollrežiimile.

„Sellised relvad on ohtlikud jäänukid ohtlikust minevikust ja nad ei tohiks ohustada meie ühist tulevikku,” leiavad Poola ja Rootsi välisministrid Radosław Sikorski ja Carl Bildt.