Nimetatud juhtkiri kannab pealkirja "Soome ohtlikud tehingud Vladimir Putiniga" ja räägib sellest, kuidas Soome parlament otsustas reedel anda põhimõttelise loa Fennovoima tuumajaama rajamisele Pyhäjokisse, vahendab Ilta-Sanomat.

Rootsi leht teeb selle otsuse maha ja kirjutab, et kuigi tark on tuumajaama investeerida, siis on hullumeelne teha seda Venemaa presidendi poolt kontrollitava ettevõttega koos. Nimelt omaks Vene riigifirma Rosatom praeguse plaani kohaselt 34 protsenti Fennovoima tuumajaamast, mistõttu jääks Soome endiselt Venemaast energialaselt oluliselt sõltuma.

"Mis sundis Soomet sellist hullu tehingut tegema? Raha muidugi. (...) Me peaksime aga meelde tuletama, et energiapoliitika on samuti ka julgeolekupoliitika," kirjutab Rootsi leht.

Soome parlament andis reedel põhimõttelise loa Fennovoima uue tuumaelektrijaama rajamisele. Põhimõttelise otsuse poolt hääletas 115 Eduskunta liiget, vastu oli 74, erapooletuks jäi 4 ja ei hääletanud 6.

Fennovoima tuumajaamaprojekti põhimõttelise otsuse järgi on jaama ehitamise tingimus, et vähemalt 60 protsenti tuumajaamaettevõtte omanikest tuleb Euroopa Liidust või Euroopa Majanduspiirkonnast, vahendab YLE Uutiset.

Ehitusluba tuleb uuele tuumajaamale taotleda enne juuni lõppu.

Eduskunta nüüdne põhimõtteline otsus tehti täiendusena 2010. aasta põhimõttelisele otsusele.

Pärast esialgse põhimõttelise otsuse tegemist on paljud algsed finantseerijad projektist loobunud ja jaama ehitaja on vahetunud.

Tuumajaama ehitusloa andmist menetletakse Soome töö- ja majandusministeeriumis. Otsuse ehitusloa andmise kohta teeb omal ajal valitsus.