Dagens Nyheteri avaldatud fotod on tehtud 31. oktoobril Lidingö esisel. Ajalehe teatel tegi fotod pensionil mereväeohvitser Sven-Olof Kviman. Tähelepanek on pärit ülejärgmisest nädalast pärast seda, kui Rootsi olude kohta hiiglaslik allveelaeva otsinguoperatsioon oli lõppenud, vahendab Ilta-Sanomat.

„Kell oli 15.30. Jõin kohvi ja vaatasin aknast välja. Nägin enda ees vees allveelaeva. Seda nägi ka mu naine. Läksin välja rõdule binokliga vaatama ja naine läks kaamerat tooma,“ rääkis Kviman Dagens Nyheterile.

Kvimani tehtud fotodel on veepinnal näha tume kogu, mis meenutab väikese allveelaeva torni.

Objekti binokliga vaadanud Kviman on täiesti kindel, et nägi allveelaeva. Alguses oli ta kindel, et see oli Rootsi oma.

„Aga tornil ei olnud eraldusmärki, mis on Rootsi allveelaevadel. Lisaks sellele on Rootsi allveelaevadel suurem ja kõrgem torn,“ ütles Kviman.

Dagens Nyheteri teatel tegi teine isik samasuguse tähelepaneku kaugemal Stockholmi saarestikus Kanholmsfjärdeni juures. Oletatav allveelaev suundus Stockholmi poole.

Rootsi kaitsejõud peavad tähelepanekut usutavaks. Samuti seda, et allveelaev võis liikuda päeva jooksul Kanholmsfjärdenist Lidingö esisele.

Rootsi kaitsejõudude kommunikatsioonijuht Philip Simon kinnitas ajalehe andmeid juba pühapäeval.

„See juhtum on klassifitseeritud võimalikuks allveelaevaks,“ ütles Simon.

Dagens Nyheteri teatel võttis tähelepaneku teinud tsiviilisik kohe ühendust kaitsejõududega, kus ta hinnati usaldusväärseks ja foto ehtsaks. Juba tund hiljem kammis Stockholmi viivat mereteed Rootsi mereväe allveelaevaotsingute erilaev HMS Malmö.

Kuigi allveelaeva ei leitud, peavad Dagens Nyheteri allikad juhtumit väga tõsiseks.

„Stockholmile nii lähedale ei tulda lõbusõidule. Informatsioon viitab tõsisele tungimisele Stockholmi kesklinna suunas,“ ütles üks allikas.

Teine allikas juhtis tähelepanu sellele, et allveelaevad tegutsevad harva üksi.

„Üks alus võib näidata end pinnal ja tähelepanu endale tõmmata, et teised allveelaevad võiksid oma ülesande täita,“ ütles teine allikas.

Juba varem oli teada, et Rootsi kaitsejõud otsisid oktoobris saarestikus nädal aega allveelaeva.