„Kõik riigid Põhjalas asuvad Venemaa läheduses ja näevad Venemaa tegevust nii Läänemerel kui ka mujal Euroopas. Venemaa sekkub ka teiste riikide asjadesse,“ ütles Rõivas kolmapäeval Dagens Industrile antud intervjuus.

Küsimusele, kuidas ta suhtub Venemaa plaanidesse ehitada Läänemerre Nord Streami gaasitoru, vastas Rõivas, et see ei ole majanduslik, vaid poliitiline projekt. „See muudab EL-i Vene gaasist sõltuvaks. See on kahjulik, eriti seetõttu, et see on tähtis tooraine, mida on vaja kodude soojad hoidmiseks.“

Dagens Industri küsis Rõivaselt, kas Eesti suur venekeelne vähemus toetab tema kurssi.

„Igas demokraatias on loogiline, et rahval on erinevad arvamused, aga ma kinnitan teile, et Eestis elavad venekeelsed ei taha päästmist ega elada kuskil mujal,“ vastas Rõivas.

Dagens Industri palus Rõivasel kommenteerida Soome kahepoolset dialoogi Venemaaga ka küsis, kas see oleks õige tee ka Eesti jaoks.

„Meil on küllaldaselt formaate tähtsate julgeolekuküsimuste arutamiseks,“ vastas Rõivas, viidates muu hulgas NATO-Vene nõukogule. „Me peame meeles pidama, et Venemaa rikub pidevalt kõiki rahvusvahelisi reegleid ja norme. Me peame olema väga pragmaatilised, kui me neilt kuuleme, et nad tahavad arutada detailseid küsimusi.“

Rõivas ütles, et Euroopa julgeolek ei sõltu sellest, kas Venemaa lennukitel on transpondrid sisse lülitatud, kuigi see on tähtis. Võtmetähtsusega julgeolekuküsimus on see, et Venemaa peab lõpetama sissetungid naaberriikidesse ja Ukrainast välja tõmbuma.

Rakettide Iskander Kaliningradi oblastisse paigutamise kohta ütles Rõivas, et Venemaa kavatsused on olnud selged ja see ei ole esimene kord, kui see juhtub. See ei aita Läänemerd ümbritsevaid riike end kindlana tunda.