„Kogu solidaarsuse juures oleme me selle alati selgelt välja öelnud – ülekandesüsteem, mille järgi maksab Baierimaa üksi pool kogu kompensatsioonist kogu Saksamaale, on kontrolli alt väljunud ja tuleb ära parandada,“ ütles liidumaa peaminister Horst Seehofer ajalehele Süddeutsche Zeitung, vahendab The Local.

Eelmisel aastal maksis Baierimaa vaesematele liidumaadele 3,66 miljardit eurot kokku 7,3 miljardist, mida liidumaade vahel üle kantakse.

Läbirääkimised raha saavate liidumaadega süsteemi loomiseks, mille järgi nad võtaksid vastu vähem raha ja seaksid vastu võetavale rahale ülempiiri, on baierlaste teatel ebaõnnestunud.

„Vaatamata intensiivsete pingutustele ei olnud teised liidumaad tõsiselt huvitatud reformide läbiviimisest nende asjade korraldamisel,“ teatas Baieri valitsus.

Teised doonorliidumaad Baden-Württemberg ja Hessen on Baierimaale toetust avaldanud, kuid ei tundu kohtusse pöördumisega kiirustavat.

Seehoferi büroost teatati, et ametlik kaebus liidupõhiseaduskohtusse esitatakse aasta lõpuks, kuid otsuse vastuvõtmine on ebatõenäoline enne liidumaa ja üleriiklikke valimisi 2013. aasta sügisel.

Seehoferi kavatsus on pahandanud tema kolleege teistes liidumaades. Saksamaa kirdeliidumaa Mecklenburg-Vorpommerni peaminister Erwin Sellering ütles, et ei mõista seda absoluutselt. Tema sõnul tekitab Seehofer taas ebakõlasid, mitte ei edenda solidaarsust.

„Ma pean seda võimatuks, et eriti just see liidumaa seab kahtluse alla Saksamaa-sisese solidaarsuse ja tahab teha lõpu raamistikule, mille kohta on kokku lepitud kuni 2019. aastani,“ ütles Sellering ajalehele Hamburger Abendblatt. Ta lisas, et Baierimaa lõikas ise samast ülekandesüsteemist 40 aastat kasu.

Taani piiri ääres asuva Schleswig-Holsteini rahandusminister Monika Heinold ütles, et praegust kokkulepet on vaja, et liidumaad saaksid vähendada oma struktuurilised uued võlad 2020. aastaks nullini. Süsteemi üle peaks Heinoldi sõnul siiski diskuteerima – ilma kohtusse minemata.

Bremeni rahandusminister Karoline Linnert teatas, et on asja kohtusse kaebamise pärast mures ja lisas, et rahaülekanded on seaduslik õigus, mitte heategevuslik annetus. Baierimaa on ise kunagi samasugusest abist sõltuv olnud, kuid on nähtavasti unustanud, kui rikkaks ja privilegeerituks on saanud.