„Riigina, ühiskonnana elame ja hingame me usuvabaduse ja usulise tolerantsuse idee järgi, ükskõik milline see usk on, ning poliitilise vabaduse ja poliitilise tolerantsuse idee järgi, ükskõik millised on need tõekspidamised,“ ütles Kerry oma esimese riigisekretärina ette võetud välisreisi teises peatuskohas Berliinis tudengitele, vahendab Reuters.

„Inimesed on mõnikord imestanud, miks lubab meie ülemkohus ühel või teisel grupil marssida paraadil, kuigi see on kõige provokatiivsem asi maailmas, ja nad kannavad loosungeid, mis solvavad üht või teist gruppi,“ rääkis Kerry. „Põhjus on, et see on vabadus, sõnavabadus. Ameerikas on sul õigus olla loll, kui sa seda tahad. Ja sul on õigus ennast teistest lahti öelda, kui sa seda tahad. Ja me lubame seda. Me saame sellest kuidagi üle. Tegelikult arvan ma, et see on väärtus. Ma arvan, et see on midagi, mille eest võidelda. Tähtis on, et oleks sallivust öelda, et sul võib olla teine seisukoht.“

Kerry tuletas meelde 1950. aastatel Ameerika diplomaadi pojana Berliinis veedetud aega ja rääkis loo, kuid sõitis jalgrattaga Ida-Berliini.

„Ühel päeval sõitsin ma diplomaatilist passi kasutades jalgrattaga läbi kontrollpunkti otse idasektorisse ja märkasin väga kiiresti, kui pime ja inimtühi see oli ja inimesed nägid kuidagi õnnetud välja,“ rääkis Kerry ja lisas, et see mulje ehmatas 12-aastast poissi. „Ma tundsin nagu mingit halba eelaimust ega veetnud seal palju aega. Ma nagu põgenesin sealt ja jõudsin tagasi siia ja läksin koju ja teatasin vanematele uhkelt, et ma olin seda teinud ja sain otsekohe koduaresti ja pass võeti ära.“

„12-aastasena nägin ma erinevust ida ja lääne vahel. Ma ei käinud enam kunagi teisel sellisel retkel. Aga ma ei ole seda kunagi unustanud. Ja nüüd on see haihtunud, haihtunud,“ ütles Kerry.