Fjodorov tuletas oma palves meelde, et Venemaa president Vladimir Putin nimetas oktoobri lõpus Nõukogude Liidu lagunemist humanitaartragöödiaks, sest 25 miljonit etnilist venelast jäid oma tahte vastaselt välismaale. Fjodorovi hinnangul konstateeris Putin seega, et Nõukogude Liidu institutsioonide kokkuvarisemine viis miljonite kodanike õiguste ja vabaduste massilise rikkumiseni, vahendab RIA Novosti.

Fjodorov peab ebaseaduslikeks Nõukogude Liidu presidendi Mihhail Gorbatšovi ukaase riiginõukogu moodustamise kohta, Läti, Leedu ja Eesti iseseisvuse tunnustamise kohta, Nõukogude Liidu ministeeriumide ja riiklike komiteede kaotamise kohta ning Nõukogude Liidu ülemnõukogu vabariikide nõukogu (ülemkoja) moodustamise kohta. Viimane võttis vastu deklaratsiooni Nõukogude Liidu olemasolu lõpetamise kohta.

Fjodorov palus Tšaikal läbi viia Nõukogude Liidu lagunemise asjaolude täiemõõduline uurimine ning osutada abi kannatanute hagide kohtule esitamisel.

„Ma palun peaprokuratuuril arvesse võttes uusi asjaolusid ja presidendi sõnu ning naasta selle küsimuse juurde, mida pole kunagi uuritud, ja uurida just neid 1991. aasta traagilisi sündmusi, mis võimaldavad selle tulemusena kannatanute õiguste uurimist,“ kirjutas Fjodorov.

Fjodorov ja tema kolleeg Anton Romanov pöördusid analoogilise palvega prokuratuuri poole juba juulis, kuid peaprokuratuur luges selle perspektiivituks.