Riigiduuma avalduses on öeldud, et kohtu otsus on erakordselt poliitilise iseloomuga ning ei põhine üldtunnustatud rahvusvahelise õiguse põhimõtetel ja normidel. Duumasaadikute arvates võib inimõiguste kohtu otsust vaadelda mitte ainult ohtliku kohtupretsedendina, vaid ka õiguslike lähtekohtade muutmisena Teise maailmasõja hindamisel, aga ka katsena algatada Nürnbergi tribunali otsuste ümbervaatamine, teatab Lenta.ru.

Riigiduuma väljendas kahetsust selle üle, et viimasel ajal on rida maailma poliitikuid läinud üle nende jõudude poole, mis üritavad õigustada natsistlikku ideoloogiat. Saadikute arvates võib sellest saada ohtlik pretedent, millel on negatiivsed tagajärjed teiste veteranide jaoks, kes sõdisid Hitleri-vastase koalitsiooni poolel.

Riigiduuma avaldus võeti vastu ühehäälselt. Selle poolt oli 443 saadikut.

Endine Nõukogude partisan vahistati Läti võimude poolt 1998. aastal üheksa rahumeelse elaniku tapmise eest. Veteran väitis, et tegemist oli fašistide käsilastega, kes andsid hitlerlastele välja Nõukogude partisanide salga. Kohtuprotsess Kononovi üle kestis üle kümne aasta. Läti kohtu viimase otsusega mõisteti veteran 20 kuuks vangi.

2008. aastal kaebas Kononov Läti kohtu otsuse Euroopa inimõiguste kohtusse. Rahvusvaheline kohus otsustas, et Kononov mõisteti süüdi ebaseaduslikult ja määras talle 30 000 euro suuruse kompensatsiooni. Läti kaebas selle otsuse omakorda edasi ja 2010. aastal otsustas Strasbourg’i kohus apellatsiooni rahuldada. See otsus ei kuulu enam edasikaebamisele.