USA justiitsministeerium saatis nädala algul Washingtoni föderaalkohtusse dokumendid süüdistustega Daimleri vastu. Kontserni süüdistatakse selles, et aastatel 1998-2008 osteti ära ametnikke 22 riigis üle maailma (sealhulgas Venemaal, Hiinas, Türgis, Nigeerias, Serbias, Türkmenistanis ja Lätis), et saada omale tulusaid riigihankeid, vahendab Läti Delfi.

USA justiitsministeeriumi dokumendid kirjeldavad väga erinevaid äraostmisviise. Tellimuste saamise eest pakkus Daimler põhimõtteliselt kõike: rahast kuni Mercedese ja Maybachi luksusautodeni ning ka tööd oma ettevõtetes. Uurijate väitel võis kontsern saada täiendavat tulu mitte vähem kui 50 miljoni dollari (575 miljoni krooni) ulatuses.

Lätis müüs Daimler oma tütarfirma EvoBus kaudu linnaliinibusse Riia linnavalitsusele.

USA justiitsministeeriumi dokumentidest selgub, et Balti riikide esindaja (ehk „peamänedžer”) teatas 11. augustil 2000 faksi teel EvoBusile, et nende konkurent oli nõus maksma Riia linnavalitsuse liikemele altkäemaksu, et saada leping busside müümiseks. „Selle põhjal mõistis EvoBus, et ka neil tuleb altkäemaksu anda, et tellimus saada,” öeldakse dokumentides.

Aastatel 2000-2001 oli Riia linnapea Andris Ārgalis, 2001-2005 aga Gundars Bojārs.

27. märtsil 2001 võitis Daimler vähemalt osa busside tarnimiseks korraldatud konkursist ning sõlmis kokkulepped omavalitsuse ja munitsipaalettevõtetega Tālava ja Imanta 79 bussi tarnimiseks. Järgmise 5,5 aasta jooksul andis EvoBus Riia linnale üle kokku 117 bussi, millest viimased 2006. aastal (28 tükki). Lepingute kogusumma oli umbes 30 miljonit eurot (468 miljonit krooni).

Uurimise tulemusena selgus, et EvoBus maksis aastatel 2002-2006 „kolmandatele osapooltele” umbes 1,8 miljonit eurot (28 miljonit krooni) „komisjonitasu”. Firma oli teadlik, et kogu see raha või osa sellest läheb Läti ametnike äraostmiseks.