Muu hulgas ka leegionäride marssi korraldava Daugavas Vanagi (Daugava Pistrikud) esimees Juris Augusts nõudis, et Zuroffi juhitav Simon Wiesenthali keskus lõpetaks koostöö inimestega, kes eitavad nõukogude režiimi kuritegusid, teatab Läti Delfi.

Organisatsiooni avalduses märgitakse, et leegionärid, kes võitlesid aastatel 1943 kuni 1945 Punaarmee vastu olid natsistide ohvriteks, kes olid värvatud sõjaväkke vastuolus rahvusvahelise õigusega. Kõigele lisaks tuli neil kannatada repressioone ka sõjajärgsetel aastatel.  

Juris Augusts kutsus Wiesenthali keskuse esindajat Zuroffi üles loobuma Riias toimuvast Läti Antifašistliku komitee (LAK) korraldatavast rahvusvahelisest holokausti ja uusnatsismi probleemidele pühendatud konverentsist.

„Seda organisatsiooni toetavad poliitikud, kes on seotud Venemaaga ja kahtlaste grupeeringutega, mis eitavad Nõukogude Liidu sõjakuritegusid ja isegi Balti riikide okupeerimise fakti," seisab organisatsiooni avalduses.

Daugavas Vanagi juhi Augustsis sõnul võiks Zuroffi loobuda „Stalini pooldajate" konverentsist ja külastada selle asemel hoopis Läti okupatsioonide muuseumi ning tutvuda natsistide ja kommunistide kuritegusid käsitlevate dokumentidega.

Pühapäeval toimus Riias holokausti teemaliste filmide minifestival, milles osales üle 300 inimese. Selle korraldanud Üleilmse venekeelse juutluse kongressi (VKRE) esindajad ütlesid Interfaxile, et lisaks veteranidele ja endistele getovangidele oli saali kogunenud antifašiste ja Riia noorsugu, kellele näidati filme, kuidas kohalikud „fašismi käsilased“ aitasid juute hävitada.

Festival juhatas sisse täna, 15. märtsil toimuva rahvusvahelise teaduskonverentsi „Teise maailmasõja tulemused: ohvrid, pühamehed, vabastajad ja timukad“, mille raames esitleb Venemaa holokaustikeskuse kaasesimees Ilja Altman entsüklopeediat „Holokaust Nõukogude Liidu teeritooriumil“.

Teisipäevale on Riias kavas endise Läti Relva-SSi leegionäride ja nende toetajate mälestusmarss. Riia linnapea Nil Ušakov ja linnavolikogu on selle aga teist aastat järjest ära keelanud.