Vircavsi sõnul seisneb ehitusameti töö sageli paberimajanduse ning muu hulgas ka ehitusplaanide hindamises.

"Kui me palume dokumendid korda ajada, siis nimetatakse ehitusameti töötajaid sageli bürokraatideks, kes takistavad oma ebaadekvaatsete nõudmistega investeeringute tegemist. Ehkki leidub neid, kes peavad selliseid küsimusi ebaoluliseks, on need tegelikult äärmiselt tähtsad. Nad näitavad selgelt suhtumist. Kui sa oled väikeste asjade suhtes hooletu, siis varem või hiljem muutud sa hooletuks ka muudes küsimustes, sest harjud lihtsalt oma tööd hooletult tegema. Seda ei saa tragöödia ühe võimaliku põhjusena välistada," lausus ametnik.

Vircavs lisas, et ehitusinspektorid avastavad vahel juhtumeid, kus vastutavate ehitusjuhtide allkirjad on dokumentidelt puudu, ja ehkki seda võib pidada bürokraatlikuks norimiseks, mängivad need allkirjad üliolulist rolli, kuna need peaksid kinnitama ehitusel kasutatud materjalide ja konstruktsioonide vastavust kõikidele ohutusstandarditele.

Läti parlament kogunes neljapäeval erakorralisele plenaaristungile, mille käigus otsustas saata komisjonidele läbivaatamiseks opositsiooni ettepaneku riikliku ehitusjärelevalveameti kiirendatud korras taastamise ning ehitusjärelevalve üldise tugevdamise kohta. Ehitusseaduse muudatusettepaneku esitas 100-liikmelisele seimile vasakpoolne Üksmeele Keskus ning selle vastuvõtmist pooldas 54 rahvasaadikut.

Paremtsentristliku võimuerakonna Ühtsus saadik Ilma Čepāne nimetas hääletuse eel eelnõu "kummastavaks" ja lisas, et Üksmeele Keskusest on küüniline püüda lõigata poliitilist profiiti hukkunute arvelt, keda ei ole veel muldagi sängitatud.

Riia Maxima ostukeskus varises kokku 21. novembril, õnnetuses sai surma 54 inimest ning veel kümned vigastada.