Rice pidas oma kõne Pariisi Politoloogia Instituudis, lõpetades sellega oma nädala kestnud Euroopa ja Lähis-Ida reisi, teatab CNN.

Rice’i visiit Prantsusmaale on selge märk sellest, et USA on valmis soojendama suhteid Pariisiga. USA-Prantsuse suhted sattusid kriisi, kui Prantsusmaa asus juhtima Iraagi sõja vastast leeri.

Rice’i ja Prantsuse välisministri Miche Barnieri ühisel pressikonverentsil ütles Barnier, et maailm muutub paremaks, kui eurooplased ja ameeriklased koos töötavad.

Oma kõnes tõi Rice USA ja Euroopa koostöö saavutuste näidetena külma sõja võitmise, Berliini müüri languse ja Balkani sõdade lõpetamise.

Rice’i sõnul on liitlaste ülesanne selge: õigel pool vabaduse piiri sündinud on kohustatud aitama valel pool sündinuid.

Samas rõhutas Rice, et vabadust ei saa kellelegi peale suruda. “Vabaduse olemus nõuab, et see tekiks ise. Seda peab saama valida. Vabadust ei saa anda ja kindlasti mitte peale suruda.”

Rice võrdles Afganistani ja Iraagi demokraatiate algust olukorraga Euroopas 50 aasta eest. Tema sõnul ei kujutanud keegi siis ette, et Nõukogude Liit laguneks, Saksamaad saaks ühendatud ning NATOsse kuuluks ka Ida-Euroopa riigid.

Rice rõhutas, et Gruusia, Ukraina, Palestiina, Iraagi ja Afganistani valimiste taustal pole mingit kahtlust, et vabadus ja demokraatia levivad ning Ameerikal ja Euroopal on kohustus selles protsessis toeks olla.