Clinton liikus ülekaaluka võiduga edasi eesmärgi poole haarata erakonna presidendikandidaadi nominatsioon ja püüelda 8. novembri presidendivalimistel Ameerika esimeseks naispresidendiks, märgib uudisteagentuur Reuters.

Demokraatidest juhtis pärast 95 protsendi häälte lugemist Clinton 73,5 protsendiga antud häältest. Clintoni jaoks on tegu emotsionaalselt tähtsa võiduga, sest 2008. aasta Lõuna-Carolina eelvalimistel kaotas ta toona senaator Barack Obamale hävitava 28-protsendipunktigaga.

Clintoni võit näitas tema kindlat positsiooni mustanahaliste seas, kes moodustavad Lõuna-Carolina demokraatidest enam kui poole ja omavad seega partei presidendikandidaadi valimisel üliolulist rolli.

Endine välisminister ilmus hilisõhtul toetajate ette Columbias ning väljendas valmisolekut astuda üleriigilistel valimistel vastu vabariiklaste esinumbrile Donald Trumpile, kelle kampaania moto on „Make America Great Again“ ja kes lubab ehitada piirile Mehhikoga müüri.

„Ükskõik, mida te ka ei kuule, meil ei ole vaja Ameerikat taas suureks teha, Ameerika ei ole kunagi lõpetanud olemast suur,“ ütles Clinton. „Meil tuleb müüride ehitamise asemel neid maha tõmmata.“

Clinton on võitnud esimesest neljast eelvalimisest kolm, tekitades küsimuse, kas tema rivaalil demokraadist sotsialistil Vermonti senaator Sandersil, kellel on suurim toetus valgenahaliste liberaalide seas, on enam lootust Clintonit võita.

„Täna saatsite te sõnumi,“ ütles Clinton. „Ameerikas, kus me seisame üksteise kõrval, ei ole ükski barjäär murdmiseks liiga suur.“

Sanders tunnistas kaotust varajastel õhtutundidel. „Lubage mul täna õhtul öelda üht. Meie kampaania alles algab. New Hampshire eelvalimistel võtsime otsustava võidu. Tema sai otsustava võidu Lõuna-Carolinas. Nüüd ootab meid aga ees superteisipäev,“ teatas Vermonti senaator avalduses.

Järgmisel nädalal on presidendivalimiste nn superteisipäev, mil demokraatide eelvalimised peetakse korraga 11 osariigis.