Brisbane`is toimunud G20 kohtumisel püüdis Merkel teha otsustavat sammu ja kohtus Venemaa presidendi Vladimir Putiniga ilma tõlkide ja abideta omavahel.

Selle asemel, et heita Putinile ette tema lubaduste murdmist, tahtis ta hoopis panna Venemaa riigipead otse ja ausalt ära rääkima enda eesmärgist Ukraina ja endiste Nõukogude liidu riikide suhtes.

Nii saidki Putin ja Merkel 15. novembri hilisõhtul Brisbane`is Hiltoni hotelli kaheksandal korrusel kokku, kuid neli tundi kestnud kohtumine Merkelile loodetud tulemusi ei andnud. Saksamaa juht üritas saksakeelses vestluses - mida Putin väga hästi valdab - endist KGB agenti saada rääkima oma tegelikest plaanidest, kuid kõik, mida ta Putinilt sai, olid eitamine ja teemast kõrvale puiklemine, rääkisid selle vestluse detailidega kurssi viidud ametnikud Reutersile.

"Temast õhkus külmust," rääkis üks amentik. "Putin on kaevanud ennast sisse ja ta ei saa enam välja."

Oodata on pikka konflikti

Brisbane`is toimunud kohtumine ja kuu enne seda toimunud Milano kohtumine, kus Putin lubas muuta Venemaa käitumist Ukrainas, kuid murdis seda lubadust vaid mõne päevaga, viisid frustratsiooni Berliinis täiesti uuele tasemele. Merkel oli jõudnud Putiniga diplomaatilisse tupikusse.

Seni oli Merkel suhelnud Putiniga pidevate telefonikõnede ning Venemaaga heades suhetes oleva Saksa sotsiaaldemokraadist välisministri Frank-Walter Steinmeieri kaudu, kuid nüüd olevat ametnike sõnul ideed otsas. Kommunikatsioonikanalid jäävad küll avatuks, ent Berliin kardab külma sõja sarnase pika vastasseisu tekkimist.

"Ma arvan, et me peame valmistuma pika toimega konfliktiks, milles Venemaa kasutab kõiki enda valduses olevaid vahendeid," rääkis Saksamaa Bundestagi välisasjade komitee esimees ja Merkeli parteikaaslane Norbert Roettgen.

"Me oleme põhiliselt ootamismängus," rääkis teine Saksa amentik, kes palus asja tundlikkuse tõttu anonüümsust. "Kõik, mida me teha saame, on hoida silma peal Ida-Ukrainas toimuval vägivallal ja olla valmis sellele reageerima," lisas ta.

Merkel kritiseeris teravalt

Merkeli frustratsiooni väljendas aga eriti tema kõne Sydney`s kaks päeva pärast Putiniga kohtumist, kus ta kritiseeris teravate sõnadega Venemaa presidenti, kelle tegevus näiteks Ukrainas seab Merkeli sõnul kogu Euroopa rahu kahtluse alla.

See kõne tekitas isegi sellist pahameelt, et Saksamaa välisminister Steinmeier reisis kaks päeva hiljem Moskvasse kahjusid hindama ja sattus seal Putini isikliku rünnaku alla.

Merkeli enda jaoks on selline vastasseis aga muutunud kiiresti liikuvaks "löök löögi vastu"-afääriks, milles Lääs pigistab aeglaselt Venemaa raskustes majandust ja loodab, et Putin lõpuks pilgutab silmi.

"Kuna me oleme välistanud sõja, siis mõned inimesed arvavad, et nad võivad meiega teha mida iganes," ütles Merkel oktoobri lõpus toimunud üritusel. "Me ei luba seda," lisas ta.