Reedest kohtumist võõrustas Itaalia peaminister Matteo Renzi ning sellel osalesid ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, Prantsusmaa president François Hollande ja Suurbritannia peaminister David Cameron ning Euroopa Liidu juhtide esindajana Herman Van Rompuy, vahendab Reuters.

Putin kohtus neljapäeva õhtul kaks ja pool tundi Merkeliga. Kreml teatas pärast seda, et kriisi lahendamise kohta jäädi endiselt eriarvamusele.

„Kaks riigijuhti väljendasid jätkuvalt tõsiseid vaadete erinevusi Ukraina sisekonflikti ajendi kohta ning seal praegu toiumuva algpõhjuste kohta,“ teatas Kreml.

Merkeli ja Putini kohtumine kestis üle südaöö. Ühe Saksa ametniku sõnul räägiti Minski kokkulepete elluviimisest ning Merkel ütles Putinile, et Venemaa peab omale võetud kohustused täitma, et võimaldada konflikti deeskaleerumist.

Merkel kohtus neljapäeva õhtul ka Porošenkoga. „Kohtumine läks väga hästi ja me nägime suurt toetuse demonstratsiooni Ukrainale,“ ütles Porošenko pärast kohtumist.

Itaalia raadio teatas, et Putin käis ka peol, mille korraldas tema sõber, Itaalia endine peaminister Silvio Berlusconi. Putin lahkus alles pärast kella 3 öösel, aga nägi välja värske, kui reede hommikul kell 8 läbirääkimistele saabus.

Euroopa kardab, et Venemaa otsus peatada maksmata arvete tõttu gaasitarned Ukrainale võib ohtu seada ka gaasitarned ülejäänud Euroopale ning seetõttu nähakse tõsist vaeva kokkuleppe saavutamiseks.

Putin hoiatas neljapäeval, et Venemaa vähendab gaasitarneid Euroopale, kui Ukraina varastab juhtmetest gaasi oma vajadusteks.

„Ma võin teile kinnitada, et ei tule mingit kriisi, milles saaks süüdistada energiakoostöö Vene osapooli,“ ütles Putin Serbias visiidil olles. Transiidiriskid on aga tema sõnul suured.