Raporti andmetel osales sõjalisel treeningul hinnanguliselt üle 30 000 sõduri.

Sellegipoolest mainib CEPA, et otseselt Moskva neid riike ega ka Baltimaid ei ohusta. „Venemaa paneb proovile naaberriikide sõjalise valmisoleku, püüab külvata hirmu ja tahab kontrollida neis riikides toimuvat,“ vahendab Iltalehti raportit, mille üks autoritest on mõttekoja asejuht välispoliitikaanalüütik Edward Lucas.

Kuigi mõttekoja analüütikud peavad mistahes rünnakut väga ebatõenäoliseks, ei välistata, et Venemaa võib Baltimaid üks hetk rünnata ja seda üllatuslikult Kaliningradi kaudu. „Kui Venemaa viib Ukraina piiri äärest ära 15 000 – 20 000 sõdurit ning paigutab need Kaliningradi, siis tuleks olla valvel,“ hoiatab raport.

Briti mõttekoja Chatham House kaitseekspert Keir Giles hoiatas usutluses ajalehele Dagens Nyheter aga, et julgeolekuolukord Baltikumis on kardinaalselt muutunud ja Moskva võib alustada Balti riikide vastu sõjalist operatsiooni.

47-aastane Giles, kes muuhulgas töötab ka Kenti Ülikooli mõttekojas CSRC, mis ennustas ette nii Venemaa interventsiooni Gruusias kui ka Krimmi sündmusi, spekuleeris, et Venemaa võib sõjaliselt rünnata juba kahe aasta jooksul, alustades sõjalist operatsiooni Gotlandit.

Eksperdi arvates võib Venemaa Gotlandil rakendada Krimmi okupeermisest tuntud nn roheliste mehikeste stsenaariumi.  „Me teame, kui suurt rolli on Venemaa sõjaväeõppustel Gotland mänginud,“ märkis Giles.