New York Times kirjutab, et pealtnägijate sõnul peksid USA sõdurid kinni seotud vange jalgadega ja kukutasid raskeid kive nende rinnale. Lisaks sellele seisid nad väidetavalt vangide peade peal ja valasid neile näkku vett, mida peeti improviseeritud waterboarding’uks, vahendab Ilta-Sanomat.

Väidetavad sündmused leidsid aset 2012. aasta mai lõpus, kuid raportit nende kohta pole varem avaldatud.

Navy SEALs on USA eliitüksus, mis on tuntud oma karmide valikukriteeriumide ja karmi väljaõppe poolest. 2011. aastal tappis SEALsi meeskond Pakistanis Al-Qaida juhi Osama bin Ladeni.

Vaid paar tundi enne väidetavat piinamist Navy SEALsi treeningupaigas toimus kohaliku politsei mehitatud kontrollpunktis plahvatus, milles hukkus üks üksuse liige.

Vihased politseinikud võtsid Kalachi külas kinni pool tosinat kahtlusalust ja sundisid nad kaasa tulema. Teel peksti kahtlusaluseid väidetavalt automaadi kaba ja autoantenniga.

USA sõjaväe meedik David Walker uskus, et eriüksuslased lõpetavad vägivallatsemise, aga ta eksis.

Walkeri sõnul hüppas üks mees üles ja lõi jalaga põlvili maas olnud meest. Walker rääkis, et liitus veel kaks SEALsi liiget ning koos Afganistani politseinikega peksti vange nii rängalt, et üks ähvardas hinge heita.

Juhtunust on raporteerinud neli eriüksuslastega koos töötanud isikut. Veel kaks mereväelast ja kohalik politseinik on rääkinud, et on näinud eriüksuslaste vägivallatsemist.

Juba enne väidetavat vägivallatsemist oli märgatud, et mõned SEALsi sõdurid käituvad murettekitavalt. Sõdurite ja kohalike külaelanike sõnul heitsid nad nalja, visates granaate üle baasi müüri, tulistasid mööda sõitnud sõidukeid ning sihtisid ja lasid lapsi ragulkaga, kasutades „laskemoonana“ kõvasid komme.

Külaelanikud kaebasid veel, et Ameerika sõdurid võtavad poest ilma loata kaupa, röövivad inimeste kodusid ja löövad automaadikabaga neid, kes püüavad neid takistada.

Eriüksuslasi on juhtunu eest karistatud sisemiste distsiplinaarmeetmete abil. See on tüüpiline väiksemate rikkumiste puhul, kui tahetakse tribunali vältida.

Vangide kallal vägivallatsemine on üks tõsisematest rikkumistest, mida USA sõdurid võivad toime panna. Mitmed sõjaväe õiguseksperdid, kes asja New York Timesi palvel uurisid, ütlesid, et asi oleks pidanud minema tribunali alla.