Sisemiste järelevalveteenistuste büroo (OIOS) raportis vaadeldakse, kuidas tegeleb ÜRO rahvuvalveorganisatsioon, millel on üle maailma kriisipiirkondades umbes 125 000 inimest, pideva seksuaalse kuritarvitamise ja ärakasutamise probleemiga, vahendab Associated Press.

Raportis leitakse, et umbes kolmandik väidetavast seksuaalsest kuritarvitamisest puudutab alla 18-aastasi alaealisi. Ohvrite abistamine on „tõsiselt puudulik“. Juhtumite uurimine OIOS-i poolt kestab keskmiselt aasta.

Väga segane on piir vastastikusel nõusolekul seksi ja ärakasutamise vahel. Selle demonstreerimiseks sõitsid uurijad läänepoolkera vaeseimasse riiki Haitisse.

Raportis öeldakse, et aasta tagasi küsitlesid uurijad Haitis 231 inimest, kes ütlesid, et neil oli tehingul põhinev seksuaalsuhe ÜRO rahuvalvajatega.

„Maapiirkondade naised nimetasid „päästikvajaduseks“ sageli nälga, varjupaiga, lastehooldustarvete, ravimite ja majapidamistarvete puudust,“ öeldakse raportis. Linnades ja eeslinnades elavad naised said „kirikukingi“, mobiiltelefone, sülearvuteid ja parfüüme ning ka raha.

Pole teada, kui palju rahuvalvajaid on sellistes tehingutes osalenud.