Ajakirjas British Medical Journal Open avaldatud raportis vaadeldatakse mitmete rahvusvaheliste valitsuste rahastatud jälgimissüsteemide andmeid, vahendab BBC News.

Uurijate sõnul on see esimene kord, kui narkootikumide tarbimist vaadeldakse rahvatervise küsimuse, mitte kriminaalõigusliku küsimusena.

Seitsmes jälgimissüsteemis, mida uuriti, oli vähemalt kümne aasta jooksul kogutud informatsiooni kanepi, kokaiini ja opiaatide, sealhulgas heroiini, hinna ja puhtuse kohta.

Raporti teatel on narkootikumide tänavahinnad aastatel 1990-2010 reaalselt langenud, samas kui puhtus ja toime paranenud.

Näiteks Euroopas on opiaatide ja kokaiini keskmine hind, võttes arvesse inflatsiooni ja puhtust, langenud vastavalt 74 ja 51 protsenti, teatab Vancouveris baseeruv keskus.

Samuti leiti raportis, et enamikus maailma osades on alates 1990. aastast õiguskaitseorganite poolt konfiskeeritud kokaiini, heroiini ja kanepi kogused märkimisväärselt suurenenud.

Enamikus riikidest keskendutakse õiguskaitseorganite tegevusele tarneahelate katkestamiseks, mitte teiste võimaluste uurimisele, näiteks dekriminaliseerimisele ja rangele õiguslikule reguleerimisele.

„Need avastused viitavad sellele, et jõupingutuste tugevdamine ülemaailmse illegaalse narkoturu kontrollimiseks õiguskaitseorganite abil on läbi kukkumas,“ öeldakse raportis.

„Me peaksime püüdma rakendada poliitikat, mis seab meie jõupingutuste eesliinile kogukonna tervise ja ohutuse ning võtma narkootikumide tarbimist rahvatervise küsimuse, mitte kriminaalõigusliku küsimusena,“ ütles raporti kaasautor dr Evan Wood. „Tunnistades, et jõupingutused vähendada narkootikumidega varustamist ei ole tõenäoliselt edukad, on olemas selge vajadus parandada sõltuvuste ravi ja muid strateegiaid, mis võivad efektiivselt narkootikumide tekitatavat kahju vähendada.“

Suurbritannia Durhami politsei ülemkonstaabel Mike Barton ütles pühapäeval, et narkosõltlasi tuleks ravida ja nende eest hoolitseda, mitte kriminaliseerida.

Bartoni sõnul usub ta, et A-klassi narkootikumide dekriminaliseerimine võtaks ära diilerite tulu, hävitaks nende mõjuvõimu ning kontrollitud keskkond oleks palju edukam viis selle probleemiga võitlemiseks.

Keelustamine on Bartoni sõnul andnud kurjategijate kätte miljardeid naelu.

Suurbritannia siseministeeriumi teatel on narkootikumid ebaseaduslikud, sest nad on ohtlikud.