Võimude, hobusekasvatajate ja põllumeeste organisatsiooni koostööprojekti raames uuriti Rootsi hobuste elu. Rootsis on 360 000 hobust, kes elavad keskmiselt 15 aastat. Hobusekasvatajate organisatsiooni teatel sureb aastas seega 18 000-23 000 hobust, vahendab Helsingin Sanomat.

Hobuste registreeritud surmi on samas vaid 14 000. Statistikas kajastuvad loa alusel tapetud, maetud, põletatud ja biomassiks jahvatatud hobused. Alles jääb 4000-9000 hobust, kes kaovad ilma mingit märki jätmata.

„Me oleme iga kivi ümber pööranud,“ ütles hobusekasvatajate liidu esindaja Karolina Thorell Svenska Dagbladetile. „Ma olen veendunud, et siin on midagi mäda, aga me ei ole suutnud kindlaks teha, kas hobuseid viiakse ebaseaduslikult välismaale.“

Erinevust statistikas pandi tähele ka 2003. aastal loomade transporti puudutavas raportis.

Rootsi põllumajandusamet ei ole saanud ühtki loataotlust hobuste välismaale tapmiseks transportimiseks. Seaduse järgi on aga selline luba kohustuslik.

Skåne läänivalitsuse loomapidamise üle järelevalvet teostav ametkond teatas Svenska Dagbladetile, et loomade transporti ei kontrollita tänapäeval eriti rangelt. Tapmiseks mõeldud hobuse eest saab mujal palju parema hinna kui Rootsis.