Rootsi tsiviilkaitse ja valmisoleku amet MSB tellis Briti uurijatelt raporti, mida esitleti esmaspäeval seminaril välispoliitika instituudis.

Raporti jaoks uuriti välismaalt pärit katseid informatsiooni levitamiseks interneti teel Rootsi valijate mõjutamiseks.

Peamised järeldused olid:

- Valimiste ümber on toimunud rahvusvaheline kampaania Rootsi mustamiseks, peamiselt Vene meedia ja paremäärmusliku meedia poolt. Eesmärk ei ole aga olnud mõjutada Rootsi poliitikat, vaid kasutada seda negatiivset kuvandit argumendina rahvusvahelises debatis.

- On olnud katseid mobiliseerida „pahasoovlikke mõjutamiskampaaniaid” sotsiaalmeedias, eriti Põhjamaade paremäärmuslaste poolt. Neil ei näi aga olevat olnud mingit otsest edu praktilises mõttes.

„On haavatavusi ja ma ei laseks end lõdvaks,” ütles Vene propaganda ekspert ja üks raporti koostajatest Peter Pomerantsev. „Aga mis meid üllatas, oli see, et me ei näinud mingit suurt kampaaniat Ameerika „alt-right” liikumise poolt. Nad rääkisid sellest, aga ei teinud midagi, ning me ei näinud ka mingit suurt Kremli tegevust.”

Pomerantsev toonitas, et välismaine poliitiline mõjutamine toimub paljudel muudel viisidel kui ainult tegevusena internetis. Aga internetimõjutamise osas ei näi Venemaa ega keegi teine olevat arvanud, et Rootsi valimised on piisavalt tähtsad, et neisse suurte ressurssidega panustada.

„Et seda nendel valimistel ei toimunud, ei tähenda, et haavatavust ei oleks olemas. Aga põhimõtteliselt on meie järeldus, et keegi ei hoolinud piisavalt, et sekkuda, ja see on hea,” ütles Pomerantsev.