Heategevusorganisatsiooni Oxfam America uuringus väidetakse, et suurt enamust sektori 250 000 töölisest mõnitatakse, ignoreeritakse või ähvardatakse vallandamisega, kui nad paluvad luba tualetti külastada, vahendab AFP.

„Töölistel on raskusi selle inimliku põhivajaduse rahuldamise keelamisega toime tulemisega. Nad urineerivad ja roojavad liini ääres seistes; nad kannavad tööl mähkmeid,“ öeldakse sel nädalal avaldatud raportis.

Oxfam America lisab, et vedelikutase tööliste organismis võib langeda ohtlikult madalaks ning nad kannatavad valu ja ebamugavust, mis võivad tekitada tõsiseid terviseprobleeme.

Raportis tsiteeritakse anonüümseks jäänud töölisi Tyson Foodsis, Perdue Farmsis, Pilgrim’s Pride’is ja Sanderson Farmsis, kus on kokku 100 000 töölist ning mis moodustavad 60 protsenti sektorist.

Üks maailma suurimaid linnulihafirmasid Tyson Foods teatas oma avalduses, et ei luba oma vabrikutes tualetis käimist keelata.

„Me oleme nende anonüümsete väidete pärast mures ja kuigi meil ei ole praegu tõendeid, et need on tõesed, kontrollime me seda, et olla kindlad, et meie seisukohta tualetipauside kohta järgitakse,“ teatas Tyson Foods.

Oxfam viitab 266 töölise küsitlemisele Alabama osariigis, mille viis läbi diskrimineerimisvastane organisatsioon Southern Poverty Law Center, mille teatel ütles ligi 80 protsenti küsitletutest, et neil ei lubata vajaduse korral tualetipause teha.

„Hiljutine uuring Minnesotas paljastas, et 86 protsenti küsitletud töölistest ütles, et nad saavad vähem kui kaks tualetipausi nädalas,“ lisas Oxfam.

Ülemused ei luba töölistel tootmisliini äärest lahkuda, sest nad ise on äärmise surve all toodangunormide täitmiseks.