Afganistani valitsus nimetas ennustusi mõttetuseks ja rämpsuks, vahendab BBC News.

„Meie riik ei tekkinud 2002. aastal. Meil on 5000-aastane ajalugu. Me oleme minevikus võidelnud suurvõimude vastu. Meie rahvuslik politsei ja armee on valmis kaitsma riigi hinge ja suveräänsust,“ öeldi Afganistani valitsuse avalduses.

Valitsuse pressiesindaja lisas, et kui rahvusvaheline kogukond täidab oma lubadused toetuse kohta tulevikus, ei muuda NATO lahkumine 2014. aastal midagi.

Brüsselis asuva organisatsiooni raportis ennustatakse aga kindlalt, et Afganistani lääne toetatud valitsus liigub pärast 2014. aastat hävitava poliitilise kriisi suunas.

Samme stabiilse ülemineku kindlustamiseks tuleb raporti järgi astuda kohe, et vältida järsku langust riigi kollapsi suunas. Aega selleks on jäänud vähe.

Samal aastal peaksid Afganistanis toimuma valimised ning raport ennustab, et neid võltsitakse sama palju kui eelmisi.

„On peaaegu kindel, et praegustes tingimustes varjutavad 2014. aasta valimisi tohutud pettused. Valimiste võltsimine lõunas ja idas, kus julgeolekuolukord jätkuvalt halveneb, on põhimõtteliselt garanteeritud,“ hoiatab raport.

Samuti öeldakse raportis, et Afganistani president Hamid Karzai, kes ei tohi enam kandideerida, võib püüda valimisi mõjutada enda lemmikkandidaadile soodsas suunas.

Valitsuse avalduses kinnitati, et valimised tulevad vabad ja ausad ning ilma igasuguste väliste mõjutusteta.

ICG raportis tehakse kokkuvõte, et kui nende probleemidega ei tegelda, võib see viia poliitilise ummikseisuni, mis annaks ettekäände kuulutada välja eriolukord, mis omakorda viiks riigi kollapsini.