„Kontrollijad on ette võtnud varasemate kontrollide tulemused valdkonnas, sealhulgas arvepidamiskoja materjalid, ning kontrollivad nüüd uuesti juba hoolikamalt,“ ütles raketi ja kosmosekorporatsiooni Energija juhtkonna allikas Izvestijale. „Viimased nädalad on meie inimesed istunud kõik nädalavahetused, otsides välja ja küsides lepingupartneritelt vajalikku informatsiooni. Küsitud on andmeid töötajate arvu, kvalifikatsiooni, tootmisvõimsuste kohta, üldse kogu informatsiooni.“

Izvestija kirjutab, et on märkimisväärne, et Energija ei olnud otseselt seotud Vostotšnõi sündmustega – raketi stardi edasilükkumisega ööpäeva võrra – milles olid süüdi teised organisatsioonid: peamine vastutus langeb riikliku uurimiskomisjoni hinnangul akadeemik Semihatovi nimelisele automaatika teaduslikule tootmiskoondisele (NPOA), kus toodetud kaabel ei vastanud konstruktori dokumentatsioonile. Soovi korral võib vastutajate ringi laiendada ja esitada küsimusi raketi tootjale, Samaras asuvale tsentraalsele spetsialiseeritud konstruktoribüroole Progress ja seadmeid kontrollinud kosmodroomi töötajatele (föderaalne riiklik unitaarettevõte maapealse kosmoseinfrastruktuuri objektide ekspluatatsioonikeskus). Energija otseselt ei osalenud, kuid sattus siiski kontrolli keskmesse.

Esimesena kannatasid stardi edasilükkumise tõttu Vostotšnõis Roskosmose juht Igor Komarov ja asepeaminister Dmitri Rogozin, kes kureerib Venemaa valitsuses raketi-, kosmose- ja riigikaitsevaldkondi. Venemaa president Vladimir Putin tegi neile ametlikud noomitused raketi stardi edasilükkumise eest, mida tuli isiklikult vaatama. Seejärel vallandati NPOA juht Leonid Šalimov. Mõne päeva pärast toimus Sotšis nõupidamine olukorra kohta raketi- ja kosmosevaldkonnas, kus kogunesid pilved Roskosmose juhi esimese asetäitja Aleksandr Ivanovi pea kohale, kuid formaalselt teda veel karistatud ei ole.

Olukorraga Roskosmoses tuttav olev allikas kinnitas Izvestijale, et tarvitusele võetavate meetmete põhjus ei ole ainult raketi stardi edasilükkumine Vostotšnõis, vaid üldine olukord – viimasel ajal on kogunenud liiga palju negatiivseid juhtumeid.

Näiteks eelmise aasta jooksul läksid orbiidil rivist välja praktiliselt kõik Vene firmade välismaa tellijatele ehitatud satelliidid: EgyptSat 2 (Egiptus), AMOS 5 (Iisrael) ja Condor-E (Lõuna-Aafrika Vabariik).

Kolm avariid toimus 2015. aastal aparaatide viimise käigus orbiidile.

Üldse oli 2015. aasta kosmoseavariide poolest rekordiline ning Venemaa on selle näitaja poolest teistest kosmoseriikidest kaugel ees. Eelmise aasta lõpuks keeldusid mitmed lääne kindlustusfirmad Vene kosmosetehnika kasutamisega seotud riske kindlustamast.

Lisaks tehnoloogilistele läbikukkumistele kasvab kriminaaljuurdluste arv seoses vara omandamiste, kelmuste, hooletuste ja teiste sellele valdkonnale omaste kuritegudega. Vahi all viibivad Hrunitševi keskuse ja Energija endised juhid ning Vostotšnõi kosmodroomi ehitamist juhtinud Dalspetsstroi juhtkond.