Komisjon teatas, et valitsuse tegevus ei lasknud tõeni jõuda ning eksperdid lõpetavad oma töö ja lahkuvad Mehhikost, vahendab Reuters.

Komisjoni teatel ei lasknud peaprokuratuur kuriteos kahtlustatavaid uuesti üle kuulata ega hankida õigel ajal muud informatsiooni. Prokuratuur ei uurinud asja sellise nurga all, mida eksperdid soovitasid.

Eksperdid väljendasid pühapäeval toimunud kahe ja poole tunnisel pressikonverentsil, kus oli kohal üle tuhande inimese, kahtlust valitsuse versiooni mõningate aspektide üle.

Komisjon teatas, et Mehhiko võimud blokeerisid korduvalt tõendite saamise. Kui eksperdid pressikonverentsi lõpetasid, karjus publik: „Ärge lahkuge!“

Mehhiko valitsus väidab, et korrumpeerunud politsei andis tudengid 2014. aastal riigi edelaosa linnas Igualas üle narkojõugu liikmetele, kes uskusid, et tudengite hulka on imbunud rivaalitseva narkojõugu liikmed. Seejärel tuhastati tudengite surnukehad Guerrero osariigi prügilas.

Ekspertide juurdlus näitas, et tudengite kadumise eest vastutab peamiselt munitsipaalpolitsei, kuid nende sõnul tuleks uurida ka föderaalpolitseid.

Söestunud luutüki järgi on õnnestunud kindlaks teha vaid ühe kadunud tudengi isik. Valitsus väidab, et see leiti Iguala lähedal asuva Cocula linna juures voolavast Río San Juani jõest.

Eksperdid väidavad, et valitsuse teooria, et tudengid põletati ära, on teaduslikult võimatu, võttes arvesse vaja minevat kuumust, et muuta inimsäilmed tuhaks, ning eksperdid kahtlesid ka valitsuse loos, et luutükk leiti jõest.

Üks ekspertidest, Carlos Beristain ütles, et vahistatutel olid piinamise märgid.

Reuters teatas eelmisel nädalal, et Mehhiko armee varjas ekspertide eest otsustavaid tõendeid, sealhulgas fotosid ja videot, mis salvestati, kui tudengite ja politsei vahel puhkes kokkupõrge, ning uurijatel ei ole lubatud tudengite kadumise ööl valves olnud sõdureid küsitleda.